сряда, 26 август 2015 г.

Любопитно: Вижте най-странните музеи по света

Транссексуална интерпретация на шедьовъра на 
Леонардо да Винчи.
Картината се казва „Мана Лиза“ и целта й е била да
отдаде почит на оригинала. 
Част е от Музея на лошото изкуство.
Посещението на музеи носи много ползи: можете да научите нещо ново и интересно, да получите естетическа наслада от експонатите, да си прекарате приятно времето и дори да преборите стреса. Някои галерии обаче не са като другите – в тях няма да видите произведения на изкуството или археологически находки, а всевъзможни странни предмети.

Ако жадувате за приключения, добре дошли в следните шокиращи и противоречиви музеи:





Музей на лошото изкуство, Бостън


Целта му е да „отбележи труда на художниците, чиито творби не са били оценени в нито един друг музей“. Галерията е основана през 1994 г. В нея можете да видите картини на художници, страдащи от далтонизъм, тремор на ръцете, или просто платна на не особено талантливи хора. В музея са изложени общо 600 експоната.

Музей на канализацията, Париж


Той проследява историята на градската канализация от първите тунели на Обрио (префект на Париж при Карл V) до използваната и днес мрежа от тръби на френския инженер от 19 в. Белгран. Пригответе се да видите чучела на плъхове, преоблечени в работническо облекло манекени, стари и нови канализационни машини. Единственото, което е спестено на посетителите, е прословутата миризма на парижките подземия.

Музей на фалоса, Рейкявик


Цял музей в Исландия е посветен изключително на изучаването на пенисите на млекопитаещи. Изложени са над 280 експоната. Рекордьор по размери е част от полов орган на син кит с дължина 170 см и тегло 70 кг. Целият пенис е бил дълъг 5 метра и е тежал между 350 и 450 кг. Най-малкият експонат пък е мъжката гордост на хамстера – само 2 мм. Музеят шеговито смигва на посетителите си, включвайки в колекцията си и полови органи на митични същества като елфи и тролове.

Музей на паразитите, Мегуро


Любопитни сте как изглеждат паразитите? Тогава посетете този музей в Япония. Той е единственият в света, посветен на паразитите. Колекцията му се състои от над 45 000 експоната. Изложена е най-дългата тения в света – 8,8 м, или плъх, чийто стомах е подут от паразитно нашествие. След този музей ще се страхувате дори да ядете, защото ще научите, че вредителите проникват в организма по най-различни начини и чрез най-безобидни източници.

Велветерия, Лос Анджелис


Музей, в който са изложени картини от кадифе с всевъзможна тематика: от благославящия Исус до митични същества, от Майкъл Джексън до голата Бритни Спиърс. Експонатите са над 400, всичките от личната колекция на собствениците на галерията Карл Болдуин и Карина Андерсън.

Музей на косите, Индепендънс


В Музея на косите на Лейла Кахуун от гр. Индепендънс, Мисури, са показани 400 венеца от коса и 2000 украшения от същия същия материал. Всички те са създадени не по-късно от 1900 г., има и брошки от 16 век.

Подобен музей на косите има и в Кападокия, Турция. Негов собственик е местен майстор грънчар, който излага експонатите в работилницата си. През 1979 г. любимата му отпътувала от града и му оставила за спомен кичур от косите си. Той го окачил на стената в работилницата си. Туристите, които посещавали дюкянчето, започнали да му оставят свои кичури коса заедно с бележки, на които пишели по няколко мили думи и пожелания за грънчаря, както и имената си. Така се появил музеят.

Музей на обувките Бата, Торонто


Идеята за отварянето на такъв музей принадлежи на Соня Бата, наследница на един от най-крупните производители на обувки през 20 век Томас Бата. Сега колекцията наброява над 13 000 чифта обувки от 4000-годишната история на всички култури и народи по света. Обувки от епохата на Ренесанса до красивите чехлички на Мерлин Монро. Показани са и най-различни начини за производство на обувки.

Музей на мумиите, Гуанахуато


В този мексикански музея са показани съхранили се по естествен начин мумифицирани тела на хора, повечето от които са умрели от холера през 1833 г. В онези времена имало закон, задължаващ роднините да плащат данък за това, че телата на близките им се намират в гробища. Ако сумата не била платена, роднините губели правото за погребален парцел и труповете се ексхумирали от каменните гробници. Както се оказало, някои от тях се мумифицирали по естествен начин и били запазени в постройка край гробището. През 1969 г. бил открит музеят, а мумиите били изложени зад витрини.

Музей на шевните машини, Лондон


Той е отворен за посещения само веднъж месечно – всяка първа събота. Но посетителите, които имат късмета да попаднат вътре, ще се натъкнат на безброй съкровища. В музея са събрани шевни машини и всичко, свързано с тях, започвайки от около 1850 г. Има над 700 експоната, а най-ценният от тях е първата шевна машина на Singer.


Психиатричен музей Глор, Мисури


Открит е през 1967 г. в зданието на същата болница, в която работел психиатърът Джордж Глор. В музея са показани всевъзможни устройства за лечение (или опити за лечение) на душевноболни, както и вещи, свързани с ежедневието на психиатрите и техните пациенти. На снимката е показана композиция от 1446 предмета, намерени в корема на жена, страдаща от компулсивно поглъщане на нехранителни обекти. При изваждането им пациентката починала.