вторник, 11 август 2015 г.

Българи варят компоти на плажа в Гърция!

Βουλγαρικά τσίρκο - българският цирк! Така, ама без никаква злоба, гледат гърците сеира и подхвърлят на нашенци, които окупираха това лято плажовете в Северна Гърция. Византийците, известни с тънки номера, се хилят „под мустак" на български туристи, решили да минат по-тънко на море в чужбина. Но в момента натиснатите от кризата гърци не се сърдят на всевъзможните номера на комшиите им от север.

„Всеки дошъл е важен, все ще похарчи някое евро, колкото и да се е подготвил да мине възможно най-евтино", подчертава дебело Никос пред „Всеки ден" - млад грък, който с родителите си стопанисва малък кокетен къмпинг, един от многото между Аспровалта и Кавала. Коментарът му е на въпрос вярно ли е, че много българи, особено в събота и неделя, пристигат от България натоварени с хладилни чанти с всичко за ядене и пиене в тях. Настаняват се на шезлонгите под чадърите, за ползването на които и една вода е достатъчно да си купиш. И така с провизии от вкъщи изкарват цял ден на плажа.

„Има го това, но какво да се прави, балканци сме и вие, и ние. Гърците също от България пазаруваме и влачим какво ли не, че е по-евтино. Даже узо и маслини пазаруват у вас", казва благосклонно Никос. След което започва през смях да разкрива личните си наблюдения върху къмпингуващи българи. Най-голямата изненада за малко над 25-годишното гърче била, когато заварил нашенци да варят компоти почти на плажа пред палатката. В голям специален електрически казан били подредени буркани с праскови.

А за стерилизирането чрез кипене естествено се използвала еленергия и вода от къмпинга, които влизат в цената на къмпингуването. Нашенци си носели и буркани, и капачки, и захар - само прасковите купували евтино на място. Никос разказа, че доста българи вече целогодишно си оставят караваните в гръцки къмпинги. Дори си посадили цветя пред тях. А семейство пенсионери от Сандански, пращани от дъщерята с внуците всяко лято на караваната, боцнали и домати, сложили колчета и отглеждали успешно зеленчука.

Все по-масова ставала практиката къмпингуващите в Гърция да си тръгват за България с напълно изпран и изгладен багаж. На всеки къмпинг освен чисти лъскави бани и тоалетни, кухни, хладилници, има и перални, които се задействат с евтини жетони. Има дори и места за гладене с дъски и ютии. Целият похарчен ток плюс водата пак си е без пари - влиза в цената. А умните нашенци, преди да си тръгнат, перат и гладят всичко като за последно. Да не харчат ток у дома.

„Платили са си, това са екстри на къмпинга, които могат да ползват без ограничение", отчита младият бизнесмен Никос. И се сеща да допълни, че доста къмпинги предлагат и безплатна автомивка. „Не знам колко често си миете колите в България, но вашите тук ги лъскат ежедневно", смее се момчето. Цените за къмпингуване в Гърция, наистина с всякакви удобства, са 6 -10 евро на ден за палатката или караваната, 6 - 8 евро на възрастен човек на вечер, 3 - 4 евро за дете, 2 - 3 евро на автомобил.

Никос коментира, че все пак това не са малко пари за българите и пак се смее: „Защо хората да не си избият еврото чрез тока и водата?" Той обаче подчертава, че знае колко струва по българските къмпинги: „Горе-долу като у нас, но с разликата, че българските къмпинги са зле уредени". „Кофти са!", проговаря Никос на български и обяснява, че е понаучил доста думи от клиентелата от север. „А майка ми се научи да вари компоти в буркани. И дори си поръча от България от тия специалните казани на ток", вече се тресе от смях гърчето. Баща му пък си поръчвал нашенци да му носят троянска сливова ракия.