събота, 29 август 2015 г.

Дизела постави нов рекорд

Екстремният бегач Кирил Николов- Дизела влезе в историята. Дизела постави невероятен рекорд по преминаването на 600-те километра от връх Ком до нос Емине. Времето му е 4 дни, 13 часа, 5 минути и 30 секунди. То все още е неофициално, тъй като в последните километри възникна проблем със сигнала на GPS-а му.

"Явно преди финала го спираха за снимки и автографи", коментираха следящите събитието във фейсбук групата.

Постижението на Дизела е с цели 21 часа по-добро от това на Божидар Антонов, който наскори подобри рекорда на Любомир Палакарчев отпреди близо 30 години. Това лято Антонов измина разстоянието от връх Ком до нос Емине за 5 дни, 10 часа и 10 минути.

Преди старта пък Кирил Николов обяви пред БЛИЦ, че целта му е да премине най-дългия туристически маршрут в България за по-малко от 5 дни. Е, честито на Дизела, който демонстрира силната воля на човешкия дух и завърши доста по-бързо от очакваното.

Николов почти забрави да спи по време на прехода по билото на Стара планина. Снощи бяга почти до 4 часа сутринта, след което логично стартира с по-бавно темпо в съботния ден. По-обяд Дизела направи нова кратка почивка, след което вдигна оборотите, когато маршрутът се сля с главния път Варна – Бургас и успя да достигне до нос Емине преди 18 часа.

Сметките показват, че неудържимият Кирил Николов пробягваше по около 110-130 километра на ден. Миналото лято Дизела отново се пробва за рекорд на Ком - Емине, но едва 11 километра преди края на трасето той и екипът му решиха да прекратят бягането поради множеството му контузии и лошите метеорологични условия, които го бяха връхлетели по време на тежкия маршрут. Сега Николов случи на отлично време, като в две от нощите дори бягаше при пълнолуние. Огромното му желание да счупи рекорда даде резултат и той зададе време, което едва ли някой скоро ще може да подобри.