четвъртък, 27 август 2015 г.

Пеевски продължава да излиза на светло: черно на бяло е собственик в "Булгартабак"

Излизането на светло на бизнеса на успелия млад мъж Делян Пеевски продължава с поредна порция прехвърляния на фирмена собственост. След като преди няколко дни той официално получи от майка си половината от "Балканска медийна компания" (БМК), сега депутатът от ДПС и родителката му Ирена Кръстева се появиха в списъка на собствениците на "Булгартабак".

Пеевски навлиза мощно в реалната икономика.

От днес той е съсобственик на три компании, учредени от майка му само преди месец. Това са
"Био уотър", "Био уотър инвестмънт" и "НСН инвестмънт". И трите дружества са регистрирани на адреса на редакциите на вестниците "Телеграф" и "Монитор" - София, ул. "Екзарх Йосиф 119". Те са с по 10 000 лв. капитал, внесен по набирателни сметки в ПИБ

Имат и еднакъв предмет на дейност, който е твърде общ и реално не дава информация с какво ще се занимават тези компании. В Търговския регистър е записано "производство и търговия със стоки, търговско представителство и посредничество, консултантски услуги, сделки с интелектуална собственост, комисионни сделки, внос и износ на стоки, както и извършване на всякакви други сделки и/или дейности, които не са забранени от българския закон".
Сделките са по същата схема, както и тази за БМК. Досега "Био Уотър инвестмънт" и "Био Уотър" ООД са били изцяло на бившата шефка на тотото, а сега Кръстева прехвърля половината от дяловете им на сина си.

По-интересната компания обаче е "НСН инвестмънт". В нея Кръстева е отстъпила на сина си цели 90 процента от дяловете, запазвайки за себе си само 10 на сто.
Най-любопитното е, че на 17 август фирмата "НСН Инвестмънт", която по това време е била изцяло собственост на Кръстева, е придобила 100% от дяловете в дружеството "Табако Инвестмънт", чиито собственик беше Петър Манджуков. Тази компания е собственик на 5 процента от акциите на "Булгартабак".

От вписания в Търговския регистър договор за прехвърляне на дяловете става ясно, че цената на сделката и начина на плащане са определени с рамково споразумение, подписано между страните на 22 юли тази година.

На следавщия ден - 18 август Ирена Кръстева е дарила 90% от дяловете си в "НСН Инвестмънт" на сина си Делян Пеевски.

На 17 август Ирена Кръстева прехвърли на сина си половината акции от фирмата "Балканска медийна компания" ЕАД, показват документи, внесени в Търговския регистър (виж по-долу). Капиталът на дружеството е разпределен в 1000 акции с номинал от 50 лв., 500 от които се прехвърлят на Пеевски. А "Балканска медийна компания" от своя страна е собственик на "Нова българска медийна група холдинг" - собственикът на всекидневниците "Телеграф" и "Монитор", на седмичника "Политика днес", на спортния всекидневник "Меридиан мач", както и на регионалния вестник "Борба".
Паралелно с това стана ясно, че "Нова българска медийна група холдинг" ЕАД, е подала заявление пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за получаване на разрешение за покупката на "Елит Медиа Груп" ЕООД, която е собственик на тв канала "Канал 3".

Досега Делян Пеевски не притежаваше никакъв бизнес официално. Бившият му партньор Цветан Василев обаче разказа в серия от интервюта, че депутатът от ДПС контролира огромен бизнес в областта на строителството, медиите, производството на цигари и т.н. Според Татяна Дончева, само два вестника не са фактически притежание на Пеевски. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова нарече официалното навлизане на Пеевски в медиите "голям казус".