вторник, 25 август 2015 г.

САЩ ще ни пази от Русия с "Хищници"

САЩ ще разположат бойни самолети Ф-22 в Европа като част от противопоставянето на НАТО срещу Русия, съобщи в. "Гардиън".

Този вид машини са наричани още "Хищници". Разполагането им е част от усилията в подкрепа на източноевропейските страни членки на НАТО, които са притеснени от руската агресия в Украйна, отбелязва изданието.

"Руската военна активност в Украйна продължава да бъде сериозно притеснение за нас и европейските ни съюзници. За военновъздушните сили разполагането на Ф-22 е силен коз", заяви секретарят на американските военновъздушни сили Дебора Джеймс.

Тя не назова нито броя на самолетите, които ще бъдат пратени в Европа, нито дата на пристигането им, нито къде ще дойдат. Но допълни, че разполагането им ще се извърши съгласно скорошния призив на шефа на Пентагона Ащън Картър за сериозен и балансиран подход към Русия.

Теоретично "Хищници" могат да бъдат дислоцирани и в България. Страната ни е на източния фланг на НАТО и има общ излаз на Черно море с Русия.

Това ще бъде първата мисия на Ф-22 в Европа извън участия в авиошоута.

САЩ вече използват такива самолети при ударите си срещу "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия. Те могат да избягват засичане от радари.

Ф-22 е смятан за най-модерния изтребител-бомбардировач в момента в света и нито един друг боен самолет не може да се сравнява с него.

Заради съвременната си електроника този самолет може да сваля вражески авиони, които се намират отвъд хоризонта. За целта той е въоръжен с ракети с далечен обсег, които могат да бъдат изстрелвани много преди Раптър да бъде засечен от радарите на противниковите летящи машини.

Технико-тактическите данни на "Хищника" се пазят в строга тайна. Въпреки това интернет изданието „Комбат еъркрафт“ пусна доста подробни сведения за самолета.

Тежи малко над 27 тона (с всички въоръжения) и е супермодерен тактически изтребител.

Развива скорост от 1963 километра в час (1,5 пъти по-голяма от тази на звука) без използване на форсаж на двигателите.

Има обсег от 2960 километра.

Разполага с два реактивни мотора „Прат енд Уитни“ с тяга от по 15 867 килограма.

Корпусът е изработен от сплав oт 39 на сто титан, 24 на сто композит от въглеродни фибри, 16 на сто алуминий и 1 на сто специална, тъмносива на цвят температурно устойчива пластмаса, от типа на използваната за покритие на космическите капсули от програмата „Аполо“.

Може да носи 4,5 тона бомби и ракети.

  В оръжейния отсек на самолета се намира скорострелно 20-милиметрово шестцевно оръдие „Вулкан“, което разполага с 480 снаряда.

Ф-22 е снабден с 20 ракети от различен тип и 2 "умни" 500-килограмови бомби JDAM, управлявани от сателити и предназначени да проникват през дебели бетонни сгради и да се взривяват вътре в тях.

В момента ВВС на САЩ разработват лазерни оръдия, които се предвижда да бъдат инсталирани в задната част на фюзелажа на машината. Те ще бъдат въведени на въоръжение около 2022 г. , за да бранят изтребителя от атакуващи го в гръб.