петък, 7 август 2015 г.

"Ди Велт": Италия първа ще излезе от еврото

Не Гърция, а Италия клати валутния съюз. Единственото, което расте там, са дълговете и безработицата. Италия е на опашката дори в Европейския съюз. Според някои икономисти това е страната, която първа ще излезе от еврото.

Това пише в. “Ди Велт” в обстоен анализ на положението на Ботуша.

“Винаги, когато в Европа се заговори за криза, подозрението пада върху Гърция. При това има една страна, която е далеч зад елините. Точно по показател икономически ръст, най-важният за всяко народно стопанство, красивата Италия е далеч по-назад в сравнение с малката Гърция”, пишат авторите на публикацията Аня Етел и Холгер Цшепиц.

Като пръв аргумент те посочват, че след въвеждането на еврото през 1999 г. икономическият ръст на Италия е едва 4,5 на сто, което ще рече средно годишно по 0,28 на сто и така страната е в дъното на таблицата сред държавите от Еврозоната. Дори една Гърция е постигнала малко по-висок ръст за последните 16 години – 4,6 на сто.

“И двете държави са на светлинни години от средния икономически ръст в Еврозоната – 22 на сто (за визирания период – б. р.). Това е шокиращ резултат за Италия, която все пак е третата по големина икономика в Еврозоната и една от основателките на Европейския съюз. Който твърди, че Гърция била прекалено слаба за еврото и по тази причина трябвало да излезе от него, изобщо не забелязва колко разклатена е Италия. Влиятелният блог за икономика на в. “Вашингтон пост” наскоро дори определи Италия като страната, която първа ще напусне Еврозоната”, се посочва в публикацията.

Все пак в Европа още не се забелязвал “италопесимизъм”. Никой не изразявал съмнения в статута на страната като членка на валутния съюз – нито в медиите, нито на борсите. Говорело се за Grexit и дори Frexit (излизане на Гърция и Франция от еврото), но такова словосъчетание по отношение на Италия още не се е появило.

"Не е лесно да се обясни икономическата мизерия на Италия. До избухването на финансовата криза през 2007 г. тя все пак донякъде се справяше. През първите години от членството си в Еврозоната Италия имаше по-добри показатели в сравнение дори с Германия. След избухването на финасовата и впоследствие на дълговата криза обаче държавата със странната форма на ботуш неизменно върви към заник. Сега икономическият ръст е с 11 процентпункта под нивото преди кризата и в момента е на нивото на 2000 г." , пише «Ди Велт».

Изданието цитира Даниел Стелтър, бивш високопоставен консултант на Boston Consulting Group, написал в блога си:

“Италианската икономика сега е в по-лошо състояние дори в сравнение с 30-те години на миналия век. Такъв срив е безпрецедентен за една мощна икономика и основната причина се корени в непоправима загуба на конкурентноспособност в ранните години на еврото.”

Авторите цитират и друга статистика. След 2002 г. делът на Италия в международния търговски обмен е паднал с 30 на сто, което е печален рекорд в сравнение с други членки на Еврозоната. Това пък се отразявало пагубно на италианския пазар на труда – 12,5 на сто безработни. Най-тежко било положението сред хората на възраст под 25 години – 44 на сто безработица. В тази възрастова група при въвеждането на еврото в страната всеки трети е бил без работа, а сега почти всеки втори.


"Когато половината от едно поколение, което е в началото на трудовия си процес, остане без работа, то това води до трайно блокиране на икономическия ръст", коментират авторите и продължават: "При това Италия с високата си задлъжнялост въпиющо се нуждае от икономически растеж. При въвеждането на еврото грамадата от дългове възлизаше на 1,2 билиона евро, междувременно се добави 1 билион отгоре – 2,218 билиона. Сега процентът на задлъжнялост е 135, най-високото ниво от 1924 г. насам."

Цитирана е и констатация на националната банка на САЩ от 2012 г:

"За никоя друга държава, както за Италия би си струвало да излезе от еврото. Така тази страна би подобрила конкурентноспособността си, икономическия ръст, ще се подобри и държавният баланс."

И след 2012 г. положението в Италия не се е подобрило. Според Международния валутен фонд страната е затънала в дълбоки структурни проблеми. Ако искала да остане във валутния съюз, то тя трябвало да осъществи обхватни реформи.
Но дори според МВФ мисията за Италия била невъзможна: от една страна да намали бремето на задлъжнялостта си, а от друга да подкрепи икономиката, за да се постигне ръст.

Съществувала и огромна пропаст между богатия север и бедния юг. Южните части на Ботуша от 7 години страдали от рецесия, докато  северните бележели 1,3 на сто икономически растеж.

"Италианският премиер Матео Ренци усеща народното недоволство. Според социологически проучвания доверието в него драстично падна. Точно обратното – Бепе Грило и неговото движение "5 звезди" са във възход. (Джузепе Пиеро Грило, познат като Бепе Грило, е известен италиански комедиен актьор, основал движението “5 звезди” – б. р.). Неговата цел е излизане от еврото", заключава публикацията във в. "Ди Велт".