сряда, 12 август 2015 г.

Днес е нощта на "падащите звезди"

Днес е пикът на метеоритния дъжд, познат с името Персеиди. Как да гледате „падащи звезди” в града – ето няколко полезни съвета:

1. Избягвайте места с прекалено много осветеност в града. Стойте далеч от площади, оживени улици и булеварди, както и големи квартали. Колкото повече осветление има около вас, толкова по-трудно ще видите падащите звезди.

2. Изберете място, на което гледката към нощното небе да не е възпрепятствана. Най-лесно ще бъде, ако легнете на земята.

3. Скрийте се в сенките. Използвайте сенчестите места около сгради. Така уличното осветление или минаващите по улицата коли няма да светят в очите ви и те ще се настроят към тъмнината.

Метеоритите, които са видими с невъоръжено око, са с яркост като тази на Венера или по-силна от нея. Според последни данни на НАСА, от общо 85 засечени Персеида 33 процента се виждат с просто око.

Персеидите са видими всяка година, когато Земята преминава през космическите отломки, оставени от кометата Суифт-Тътъл. Тя прави своята обиколка около Слънцето в продължение на 133 години.

Ако случайно времето не е подходящо да наблюдавате звездопада, можете да се включите в живото излъчване на НАСА, което започва в 05.00 часа сутринта на 13 август.