четвъртък, 20 август 2015 г.

Започна събарянето на ромските къщи във варненската "Максуда"

Тази сутрин започна събарянето на незаконните ромски постройки в "Максуда". Това съобщиха от Община Варна.

Ще бъдат бутнати общо 58 коптора по улиците „Георги Пеячевич” и „Д-р Иван Селимински”. В района по настоящ адрес живеят общо 520 души, а по постоянен адрес- 490 души.

7 работни екипа ще участват в събарянето на къщите. В случаите, когато незаконният строеж не е освободен доброволно ще се пристъпва към принудително освобождаване, обещават от общината.

На екипите ще помагат шестима ромски медиатори. Осигурени са 2000 бутилки минерална вода, които да бъдат раздавани от служители на БЧК. На място ще има също медици и линейка.

Днес ще бъдат съборени всички 58 къщи в махалата "Максуда". И това е само началото. Това коментира кметът на район "Младост" Христо Христов, който в момента е на мястото на събитието.

"Осигурили сме 40 места за децата на семействата, които нямат къде да отидат на първо време. Те ще бъдат настанени в социалните заведения в града", допълни той. Кметът категорично отхвърли жалбите на ромите, чиито къщи още днес ще останат в историята, че не били предупредени. "Още преди година ги предупредихме, много добре знаят", коментира Христов. Той посочи, че повечето от жителите на незаконните постройки в "Максуда" не са с постоянна адресна регистрация във Варна, а в други населени места. "Да се върнат по домовете си. Или пък да кандидатстват за общински жилища, но те не го правят. Две- три молби получихме от тях. На едно семейство дадохме жилище, но хората се отказаха от него", допълни Христов.


Циганин с туба бензин тръгна да се пали


Истински екшън се разиграва във варненския квартал „Максуда”, където в момента багери на общината бутат незаконните ромски къщи! Жител на квартала е грабнал туба с бензин и плаши, че се ще пали, ако акцията по събарянето на къщите продължи.
Пожарна и жандармерия са го обградили и следят за действията му.

В същото време полицията влезе в схватка с местните жители в „Максуда”, които се опитват всячески да спрат събарянето на къщите си.

Хвърлят камъни по полицаите
 

Срещу кордона от тежко въоръжени полицаи, които разделят насъбралата се тълпа от багерите, които разрушават постройките бяха хвърлени няколко камъка, а част от местните се опитаха да се саморазправят с двама полицаи.


Беше направен и опит да бъде запалена една от къщите, която подлежи на събаряне, но пожарът беше бързо изгасен. Към момента ситуацията е спокойна, въпреки че много от местните жители не желаят доброволно да изнесат имуществото си от къщите за събаряне. В момента пристигнаха и допълнителни полицейски части, а на мястото на събарянето влезе и пожарен автомобил.


Обновена!