събота, 15 август 2015 г.

Русия иска шеф на ООН от Източна Европа

Ирина Бокова има всички шансове
Русия иска следващият генерален секретар на ООН да е от Източна Европа, заяви в интервю за ТАСС външният министър Сергей Лавров.

"Бан Ки Мун, когото много уважаваме и с когото имаме добри отношения, завършва идната година втория си мандат", казва Лавров и напомня, че в съответствие с Устава на ООН той вече не може да бъде преизбиран.

Според него сега е важно да се гарантира универсалност и справедливост по отношение на географския район, от който да бъде ръководителят на организацията. Той допълва, че вече има няколко кандидати от Източна Европа за поста, но не споменава имена.

"Този пост вече неведнъж са заемали представители на Западна Европа, Азия, Африканския континент, Латинска Америка. И нито веднъж не е била представена такава съществуваща официално в ООН регионална група като източноевропейската. Тя съществува още от съветската епоха, когато бяха създадени пет групи - азиатска, латиноамериканска, африканска, западноевропейска (в която влизат и САЩ, Австралия и Нова Зеландия) и източноевропейска", изтъква дипломат номер 1 на Москва.

В последната група сега се е оформило общо мнение, че именно неин представител трябва да стане следващият генерален секретар на ООН.

Лавров допълва, че процедурите за избиране на генерален секретар и издигане на кандидатури са много гъвкави и не е изключено източноевропейската група да издигне за обсъждане в Общото събрание няколко кандидати. Вероятно в процеса на продължаващите консултации някои от тези десетина кандидати ще отпаднат, но със сигурност ще има повече от един.

Ирина Бокова има всички шансове

Ирина Бокова бе официално номинирана за кандидат шеф на ООН от българското правителство. Това стана на 18 юни 2014 г. , когато на вдласт бе кабинетът на Пламен Орешарски.

В момента Бокова е генерален директор на ЮНЕСКО - организацията за образование, наука и култура към ООН.

Шансовете на българката никак не са малки, смятат наблюдатели. Сред евентуалните нейни най-сериозни конкуренти бе бразилската президентка Дилма Русеф, която е от български произход. Тя обаче спечели втори поред мандат като държавен глава и ще управлява страната си до края на 2018 г. А новият генерален секретар на ООН трябва да бъде избран догодина и да встъпи в длъжност на 1 януари 2017 г.