неделя, 30 август 2015 г.

Меркел и Оланд се срещат с Путин за Украйна

За нова среща на върха заради ситуацията в Украйна се разбраха държавните лидери на Германия, Франция и Русия. В телефонен разговор Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Владимир Путин се обединиха около идеята, че е полезно през следващите седмици да се организира среща на върха, предаде АФП, като цитира френското президентство.

"Тримата ръководители енергично подкрепиха призива за пълно прекратяване на огъня от 1 септември по случай започването на новата учебна година", се посочва в съобщението от Париж.

Те разговаряли и за подготовката на изборите в Украйна. Сключените през февруари мирни споразумения, наречени Минск 2, предвиждат да бъдат организирани местни избори в зоната на украинския конфликт преди края на 2015 г. в съответствие с украинския закон и международните норми.

Френският президент, канцлерът на Германия и държавният глава на Русия са оценили прилагането на мерките, приети на Минската среща през февруари. Те са потвърдили, че се придържат към Нормандския формат (Меркел, Оланд и Путин и украинския президент Порошенко) на преговорите.