събота, 8 август 2015 г.

Русия поиска и Северния полюс

Руската федерация е подала официално искане към ООН да бъде разширен икономическият й контрол и над териториите на север от Сибир. По-точно - към Арктика до Северния полюс, съобщава Би Би Си.

Става дума за допълнителни 740 000 квадратни километра, в които се намират някои от най-големите недокосвани резерви на нефт и природен газ, както и ценни минерали. Досега твърде скъпи за добив, поради смаляващата се ледена шапка скоро ще бъде изгодно и по-лесно те да се добиват. Освен това, разтапянето на ледовете може да отвори съществен северен търговски маршрут.

Според Конвенцията на ООН от 1982 г. за Законите на морето, всяка държава има право да се възползва икономически от районите на 200 морски мили от бреговете й, освен ако не демонстрира, че континенталният шелф, на който е, не продължава над 200 мили. В тези случай обаче тази ексклузивна икономическа зона е ограничена до 350 мили.

Русия обаче има доста по-големи претенции, като излиза с довода, че ресурсите под Арктическия океан са "естествени компоненти" на територията, която вече контролира.

Това не е първият път, в който Русия отправя това искане. През 2002 г. Владимир Путин подава почти идентичен документ за претенции към ООН, но получава отказ, тъй като не е предоставил достатъчно научни доказателства в подкрепа на твърденията си.
Този път Кремъл обаче твърди, че има солидни научни данни в подкрепа на искането си.

През 2007 г. Русия прати миниподводница под Арктическия кръг, която заби титаниево руско знаме точно под Северния полюс.

Решението на ООН няма да дойде скоро. Комисията, която разглежда тези искания, вероятно няма да се събере отново до 2016 г. Срещу искането вече има възражения от други държави, които граничат с Арктика - САЩ и Канада.