понеделник, 24 август 2015 г.

Натовските учения у нас започнаха! Вижте опасните зони

Въздушнодесантна операция, в рамките на която е предвидено участие на парашутисти и спускане на техника от въздуха, ще се проведе днес след 21,00 часа в районите на летищата Балчик и Тенево и на полигона Ново село, съобщи МО. Тренировката е част от международното учение “Swift Response – 2015", което стартира миналата седмица и ще продължи до 13 септември.

 Във въздушнодесантната операция ще участват около 400 военнослужещи от сухопътните сили на САЩ, Италия и България, както и екипажи, които ще управляват летателните машини. В тренировката се очаква да се включат 12 вертолета и 12 военнотранспортни самолета С-130.

В района на ямболските села Тенево и Каравелово, както и на община Балчик ще бъдат изпълнявани нощни полети на различна височина - от 450 метра до 1000 метра. Възможно е жителите на населените места да бъдат обезпокоени от шума на самолетите, предупредиха от МО.

В петък пък от ВВС съобщиха, че тази седмица започват ученията в района на зенитния полигон на Шабла, поради което са определени като временно опасни зоните, намиращи се във въздушното пространство над него и прилежащата му акватория, както и навътре в морето между нос Калиакра, нос Карталборун и линията, отстояща на 100 километра успоредно на бреговата ивица.

Във връзка с провеждащо се военно учение “Swift Response – 2015" ще бъде създадена временна организация на движението по главен път I-9, съобщават от ОД на МВР-Добрич.

За времето от 20:00 часа до 22:00 часа, ще бъде затворен за движение участъка от кръговото кръстовище на град Балчик до разклона за село Топола по главен път I-9.

Обходен маршрут за МПС с тегло до 3,5 тона е крайбрежен път град Балчик – местност Тузлата – село Топола. Тежкотоварните автомобили ще бъдат отбивани в град Балчик и град Каварна на удобни и осветени места.

Всички постъпи към главен път I-9 от километър 61+300 до 50+400 ще бъдат затворени.