събота, 8 август 2015 г.

Ивайло Първанов - още един млад и успял мъж

Август ни поднесе поредното дете чудо – Ивайло, 27-годишният малък син на бившия президент Георги Първанов.

Талантливият и оправен в живота младеж се оказа милионер, а милионерите обичат да инвестират. Той и Марияна, която пък е сестра на социалиста Кирил Добрев, станаха горди притежатели на петзвездния комплекс в Кюстендил „Стримона спа“. Сделката е била сключена още в началото на юни, а през изминалата седмица Първанов-старши потвърди за придобивката на сина си. Хотелският комплекс е с над 7.5 млн. лв. капитал.

„Това са пари, събрани в резултат от неговата трудова дейност“, заяви бившият държавен глава пред bTV. Наред с това Първанов твърди, че той и съпругата му са подпомогнали Ивайло с известна сума, но не уточни размера й. Стана ясно също, че Първанов-младши е взел и заем. Цялата тази щастлива бизнес история е в тон с традицията на българския политически живот. Мине не мине време и някой бивш управник, заемал висок пост, се окаже със заможен и находчив роднина.

Хотелът на Първанови – с пари от КТБ?


Една от перлите в бизнесимперията на семейство Първанови се нарича „Техноекспортстрой“. Приватизирана е през 2012 г., само година след края на мандата на президента Първанов и по време на управлението на Борисов. Управлението й е поверено на вечната съдружничка на братята Владимир и Ивайло Георгиеви Първанови – Мариана Николова Добрева.
„Техноекспортстрой“ е закупено с кредит от КТБ.
Както се оказва, никога не успява да се измъкне от зловещата хватка на банката и остава в групата фирми, свързани с източването на банката.

14,5 млн. евро е кредитът, с помощта на който „Техноекспортстрой“ е приватизирана от офшорката „Сиболе“ през 2012 г. Впоследствие задълженията са прехвърлени към една от запорираните фирми на Василев и офшорката се оказва не с дългове, а с вземания от EFV International Financial Ventures в размер на 14 млн. евро.