четвъртък, 13 август 2015 г.

От тази нощ Земята живее от резервите си

От тази нощ човечеството потребява повече ресурси, отколкото Земята възобновява, писа в. „Монд“, като се позова на неправителствената организация „Глобал футпринт нетуърк“ ( Global Footprint Network). Тя прави изчисления въз основа на данни от ООН за колко време човечеството изчерпва всяка година възобновяемите ресурси и колко време й трябва на Земята, за да неутрализира неговите отпадъци, включително и парниковите газове. По този начин организацията определя всяка година деня, когато екологическата следа на човечеството надхвърля естествения биокапацитет на планетата. За 2015 г. „денят на прекаляването“ е 13 август.

Всяка година тази дата се измества с три дни по-рано в календара. През 1975 г. бе в края на ноември, а през 2005 г. – в началото на септември. „Макар че нашето изчисление е приблизително, все пак показва, че надхвърлянето на потенциала е значително. Човечеството продължава да увеличава консумацията на ресурси, въпреки че живее на кредит“, каза основателят на организацията Матис Вакернагел, който е създател на математическия модел. От „деня на прекаляването“ човечеството спира да обслужва екологическия си дълг и го оставя да расте. Той се плаща с обезлесяване, изчерпване на ресурсите от вода, намаляване на биоразнообразието, натрупване на отпадъци и концентрация на парникови газове.


Като ускоряващ фактор през последните години се сочи разрастването на населението и повишаването на равнището на живот в държавите от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. В момента човечеството има нужда не от една, а от 1,6 планети. За да отговорят на потребностите си, на китайците им трябват 2,7 Китая, на французите – 1,4 Франции, на американците – 1,9 Съединени щати, на индийците – 2 Индии, на гърците – 2,6 Гърции, на британците – 3 Великобритании, на швейцарците – 3,5 Швейцарии, на италианците – 3,8 Италии, а на японците – 5,5 Японии. Ако тенденцията се запази, през 2030 г. на човечеството ще му трябват 2 планети, за да задоволи нуждите си.