понеделник, 24 август 2015 г.

Бежанците стигнаха Унгария! Будапеща заприлича на катун

Значителен брой мигранти от Северна и Централна Африка, Сирия, Афганистан и Ирак са пристигнали в Унгария в последно време. Близо 110 000 бежанци са били регистрирани от началото на 2015 година. Властите са неспособни да се справят с нуждите на мигрантите, а броят им расте бързо, съобщава „Ройтерс”.

Броят на бежанците рязко нараства, след като голямата вълна от последните дни от Гърция премина през Македония и се очаква през Сърбия да стигне до Унгария.
Кметството на унгарската столица създава т. нар. транзитни зони край всяка по-голяма железопътна гара, където се предоставят вода и санитарни принадлежности както на имигрантите, така и на помагащите им доброволци. На гара „Келети” вече се изгражда втора транзитна зона, където на бегълците ще бъде предоставена баня и питейна вода.

Общината в Будапеща пусна специални градски автобуси, които да свързват гарите и да улеснят придвижването на мигрантите. Очаква се броят им да се увеличи, тъй като ще има и нови транзитни зони, съобщава magyarhirlap.hu.

Унгарската имиграционна служба пък наема огромен брой нови служители, които да работят с бежанците. В момента текат процедури за наемане на 485 нови служители, повечето от които ще сключат едногодишен договор до следващия август.

Допълнително ще бъдат наети медици и инспектори в южната част на страната, където напливът е най-голям. Ще бъдат изградени и два нови приемни центъра, които да подслонят по 1000 души.