четвъртък, 6 август 2015 г.

Вижте победителите на National Geographic! Снимки

Вече са известни победителите в конкурса на сп. National Geographic Traveler за 2015 г., за който бяха изпратени повече от 17 000 фотографии. Снимките няма как да не бъдат впечатляващи, при това са, както се казва, "без фотошоп" За участие в конкурса се приемат направени през последните 2 години снимки, като са позволени само незначителни графични корекции. Допуска се "залепване" на кадри за панорама, както и изображения с висок динамичен обхват (HDR).

Ето ги победителите, като са представени и седем снимки, отличени с почетни награди.

Първо място
Голямата награда е за мексиканеца Ануар Патяне Флориук, който е специалист по подводни снимки в отдалечени райони като Антарктика, Исландия, и други екзотики.


Снимката му е озаглавена Whale Whisperers и на нея са хванати гърбат кит и неговото малко, заобиколени от риби и снимащи ги водолази около мексиканските острови Ревилагигедо.

Второ място
Второто място е за Gravel Workmen на Фейзал Азим, на която са снимани работници, които трошат чакъл в Бангладеш.




Трето място
Третото е за Ахмед Ал Токи и снимката Camel Ardah, която е направена по време на традиционно състезание с камили в Оман, чиито правила са, че най-бавната камила печели...






И почетните награди
Първа почетна награда получава Бет Маккарли за снимката A Night at Deadvlеi. Да, това е Долината на смъртта в Намибия, заснета на лунна светлина. Дървото в центъра на фотографията е на над 900 години и заради енциклопедичната суша се е консервирало.





Втората почетна награда е за Catching a Duck на Сара Утърс, на която две тайландски момчета се опитват да уловят патица с голи ръце.




Третата е за Kushti, Indian Wrestling на Алън Шрьодър. "Кушти" е традиционна индийска борба, при която пехливаните покриват телата си с пръст, нещо обратно на нашите "мазни" борби.


Четвърта почетна награда е за White Rhinos на Стефан Берубе, който е заснел от 9 метра разстояние три от най-редките животни на Земята - белите носорози.




Петата е за Sauna in the Sky на Стефано Зардини. Това се казва задоволяване на прищявка - да изградиш сауна на 2800 метра в италианските Алпи.