петък, 18 септември 2015 г.

В БНБ взели 1 милион лева бонуси по време на фалита на КТБ

През 2014 г.  управителният съвет на БНБ е взел близо 1 млн. лева като възнаграждения, заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров пред Нова тв. Осемте му члена, воглаве с бившия управител Иван Искров, са получили 557 000 лв. са раздадени за първите шест месеца на м.г, като през второто полугодие, след затварянето на Корпоративна търговска банка, сумата намалява до 440 000 лева. "След казуса КТБ, явно ги е хванало срам и възнаграждението е понамаляло", коментира Мартин Димитров

И все пак злободневният въпрос "Каква е заплатата на Искров", остава без отговор.

"Не знаем как са разпределени тези пари", коментира Димитров.

През лятото независимият депутат Велизар Енчев огласи, че Иван Искров е получавал 45 хил. лева на месец, а подуправителите са получавали по 40 000 лева. Тази информация не беше потвърдена или отречена, но ако се направи по нея сметка, излиза, че само заплатите на Искров и тримата подуправители са около 2 млн. лева.

Новият управител на БНБ - Димитър Радев, огласи публично заплатите на ръководството на банката - 15 368 лв. за него, 13 173 за подуправителите и по 4391 лв. за останалите членове на управителния съвет.

Но Радев отказа да оповести доходите на предишната управа на банката с мотив, че това не е публична информация и че тя може да стане известна само ако те позволят това.

Мартин Димитров обясни, че е поискал данни за заплатите в Комисията за защита на конкуренцията, но не е получил отговор от ведомството.