събота, 12 септември 2015 г.

107 убити от паднал кран върху Голямата джамия в Мека

Най-малко 107 души са убити, а 238 ранените, след като кран падна върху Голямата джамия в Мека "Ал Масджид ал харам" в петък, драма, която става десетина дни преди началото на поклонението, предаде АФП.

Управителят на област Мека, принц Халед ал Файсал, е наредил да започне разследване. До момента няма официално изявление от страна на властите за причините за инцидента.

Говорител на администрацията на джамиите в Мека и Медина, цитиран от “Ройтерс” заяви, че кранът е паднал в онази част на Голямата джамия, в която поклонниците обикалят около Каабата и вървят в посока към хълмовете Сафа и Маруа.

Саудитска Арабия се готви да приеме стотици хиляди поклонници за хадж, един от петте стълба в исляма, които всеки вярващ трябва да изпълни поне веднъж в живота си, ако има средствата за това.

В джамията "Ал Масждид ал харам" се съхранява основната светиня в исляма - Каабата. От две години насам саудитските власти извършват там мащабна реконструкция, уточнява ТАСС.

Проектът предвижда разширяване на площта на джамията на 400 хил. кв.м, което ще позволи да приема до 2,2 млн. души едновременно. Джамията е обградена от няколко големи крана, които се използват в строителните работи.