събота, 26 септември 2015 г.

Как лекарство поскъпва от 13,50$ до 750$ за една нощ?

Мартин Шкрели
С колко може да скочи цената на едно лекарство за 24 часа? 10%? 20%? 100%?

Не - с повече от 5000%. Това се случи с "Дараприм" - лекарство, което е в списъка на основни лекарства на Световната здравна организация, което ще рече, че е ключов медикамент и трябва да бъде достъпен навсякъде. Едно хапче миналата събота струваше 13,50 американски долара в САЩ. В неделя цената вече бе 750 долара.



Какво е "Дараприм"?



Това е търговското име на пираметамин, лекарство, разработено през далечната 1953 г от нобеловия лауреат Гертруд Елиън като лекарство срещу маларията. По-късно започва и употребата му срещу токсоплазмоза (остро паразитно заболяване, предизвикано от едноклетъчен паразит, наречен Toxoplasma gondii).

При заразени със здрава имунна система, дори без лекарството, заболяването протича като тежък и дълъг грип. При хора с имуннна недостатъчност - заради трансплантация, СПИН, или при бременни жени, без подходящо лечение, токсоплазмозата е фатална.

Как става огромното увеличение от няколко хиляди процента? Всички права върху медикамента се купуват от "Тюринг Фармасютикълс", начело на която е 32-годишният Мартин Шкрели. Той просто слага нов етикет и стотици болни на следващия ден са шокирани при посещението в аптеките.

Ключов проблем е, че "Дараприм" няма генерици, тъй като пазарът за него е твърде малък. Ако някоя фирма реши да създаде генерик сега, ще поеме голям риск, тъй като трябва да вложи много в създаването на производствените възможности, а "Тюринг Фармасютикълс" може да свали цената, когато си иска.

Шкрели твърди, че лекарството се ползва много рядко и ефектът от увеличението на цената върху здравната система ще бъде минимален. Другото, което твърди, е че допълнителните приходи ще бъдат инвестирани в откриването на по-добро лекарство за токсоплазмоза, което да е с по-малко странични ефекти.

"Това не е някаква алчна компания за лекарства, която се опитва да изтръска пациентите си, а просто се опитва да остане в бизнеса", казва Шкрели.

Много от пациентите ползват лекарството за по-малко от година, и сега цената му е по-близка до тази на лекарствата за редки болести.

Шкрели обаче не реагира толкова спокойно на критиката, която последва тази седмица в световната мрежа. На въпрос на журналист защо вдига цената на лекарството той отговори така:

"Вие сте идиот."

И в Туитър много хора атакуваха младия изпълнителен директор.

"Как вдигането на цената на лекарство с 5000% ще даде достъп на повече хора до него?" пита един потребител, цитирайки едно от твърденията на Шкрели.

Той отговаря:

"Има много парадокси в живота."

Друг журналист пък пише:

"Мисля, че дупката, която си си изкопал, е вече доста дълбока."

Шкрели отговаря с "Uh, f u", което може деликатно да се преведе като "Ъ, майната ти". Туитърът му бързо бе "защитен", което означава, че само хора, които са одобрени да го следват, могат да го четат сега.

В крайна сметка натискът се оказа твърде голям и Шкрели обяви в петък, че все пак ще свали цената на "Дараприм". С колко обаче не е ясно.

Дори кандидат-президентката на демократите Хилари Клинтън се включи в критиката към Шкрели, като обяви, че ще представи план срещу подобни случаи, които в САЩ не са рядкост. Закон срещу такова рязко увеличение на цената на дадено лекарство няма.

Наскоро фармацевтичната компания "Роделис" закупи правата над друго рядко използвано лекарство - "Циклосерин", което е единственият сигурен отговор на рядка, агресивна и резистентна форма на туберколоза. Цената веднага скочи от 500 долара за 30 хапчета на скандалните 10 800 долара. Изпълнителният директор на компанията Скот Спенсър обясни, че така ще могат да се осигури по-сигурно доставяне и производство на лекарството, и че компанията ще дава на някои пациенти лекарството безплатно.

Подобни случаи са създали и така наречения "медицински туризъм" - в Индия например едно хапче "Дараприм" струва няколко цента. При тази ситуация на много хора би им излязло по-евтино да си направят една екскурзия до Индия за два месеца и да се лекуват там.