вторник, 15 септември 2015 г.

На тази дата: 15 септември 2000 г. китайски археолози откриват могилата на Чингиз хан

2000 г. китайски археолози откриват могилата на Чингиз хан. Няколко години след старта на разкопките около могилата в района на Авраг, Централна Монголия, археолозите стигат до резултат.

Група от японски и монголски учени откриват мавзолей, който вероятно е от 13-15 в. На мястото, където е разположен, столетия по-рано бил построен дворецът на Чингиз хан. Неговите стени са достигали до дебелина 40 см, а цялата сграда е била дълга 25 м. В средата на развалините е открит жертвеник с кости от кон и кандилници за благовония с изображения на дракони. Това дава основание на археолозите да предположат, че гробницата на великия завоевател също е в този регион.

Според историческите летописи обаче Чингиз хан наредил на своите приближени да не разгласяват къде са го погребали след смъртта му. Опасявал се, че съседните племена биха разграбили гробницата. Според легендата всички, които срещнали погребалната процесия, били убити. Освен това били избити и тези, които отдали последни почести на Чингиз хан.