събота, 19 септември 2015 г.

Награда от $1 млн. награда за мислител

Зад думите, които оформят политиката, се крият култури и житейски философии, които обясняват всички нюанси на смисъла. Необходимо е да се познава културата на другия, не само за да говорим помежду си, а за да се разбира за какво става въпрос. Това е движещата идея на новосъздадения Център за философия и култура към Института Berggruen, който изучава ключовите постулати на глобалното управление. Един от тези постулати бе предмет на семинарите по управление, които периодически организира спонсорираният от финансиста Никълъс Берггрюен институт.

„Дадохме си сметка, че в много случаи употребяваме едни и същи понятия, без да говорим за един и същи неща, разбираме ги различно, по различен начин в различните ни култури – обяснява пред „Ел Паис“ Даун Накагава, вицепрезидент на института. – Тази реалност се задълбочава, когато дискусииите са на английски език, който за мнозина е втори език. Констатираме известно разминаване между събеседниците, дори когато употребяват едни и същи думи.“

Центърът за философия и култура със седалище в Лос Анжелис е създаден, за да изследва и дефинира тези културни различия. Накагава дава за пример работата на философа Хайнц Висман, автор на „Мислене между езиците“, който на една конференция обяснил значението на немски и на френски език на две понятия – солидарност и дълг:

„Той разясни различните корени на тези думи в двете култури. И политиците, които присъстваха, си дадоха сметка, че двете понятия означават различни неща във всяка една култура“.

В института Berggruen решили да задълбочат изследванията на културните различия, за да може глобалният диалог да стане по-ясен и конструктивен. И освен да провежда работилници за обмен на идеи, институтът възнамерява да връчва годишна награда по философия с фонд от 1 милион долара на личности, чиито идеи са повлияли по някакъв начин на света. Наградата е за цялостна дейност и зависи от въздействието на идеите върху начина на живот. Институцията се надява да може да връчи първата такава награда през есента на следващата година. Тематиката обхваща политика и социални науки и разбира философията в широкия смисъл на мисълта, която да има въздействие върху човечеството, обяснява г-жа Накагава.

Cъвместно съжителство

Сърцевината на проекта обаче е стипендиантска програма, която да даде възможност на мислещи млади хора да живеят и учат в университетите на Китай, САЩ и Обединеното кралство. В програмата са включени учебните заведения в Харвард, Станфорд, UCLA в Лос Анджелис, Университетът в Ню Йорк, Кеймбридж, Цингхуа (Tsinghua) и Университетът в Пекин. Първите шестима избрани стипендианти започват този септември за една година в Станфорд и Калифорния, а догодина ще продължат в китайски университети.

Центърът за философия и култура се ръководи от Даниел Бел, професор по етика и политическа философия в Университета в Цингхуа и специалист по отношенията между Китай и Запада. Консултативният съвет на Центъра е съставен от тридесет души, между които Жак Атали, бившия президент на ЕБРД, мислителите Франсис Фукуяма и Тимъти Гартън Аш, бившите премиер министри Марио Монти (Италия)и Кевин Ръд (Австралия), както и икономиста Амартя Сен, носител на Нобелова награда за 1998 г.

Институтът Berggruen е създаден през 2010 г. като център за независими изследвания. В него работят политически и бизнес личности от цял свят.