събота, 5 септември 2015 г.

КЗК веднага разреши на Пеевски да купи Канал 3

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излезе с решение, че няма причина депутатът от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски да не придобие телевизия „Канал 3“. В решението на антимонополната комисия се казва, че „Нова Българска Медийна Група Холдинг“ ЕАД може да придобие „Елит Медиа България“ ЕООД.

Решението на държавния орган, контролиран вече 11 години от Петко Николов, е взето на закрито заседание на 1 септември, но публикувано вчера на сайта на КЗК.  В него се казва, че оборотът на двете фирми, участващи в сделката не надхвърля 25 млн. лв. и затова няма пречка едното дружество да придобие другото.

Така Пеевски, който получи 50 процента от майка си Ирена Кръстева за „Балканска медийна компания“ ЕАД, която на свой ред притежава „Нова Българска Медийна Група Холдинг“ ЕАД, може да закупи Канал 3, собственост на „Елит Медиа България“ ЕООД.

От антимонополното ведомство е поискано да провери дали сделката не представлява концентрация на търговска дейност и дали това няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение или до негативен ефект върху конкурентната среда.

КЗК е поканила всички заинтересовани лица да представят в седемдневен срок становища относно ефекта от сделката, но в този срок не е постъпило нито едно становище от засегната медия, пише още в решението.