вторник, 8 септември 2015 г.

На тази дата: 8 септември 1941 г. започва Ленинградската обсада

На 8 септември 1941 г. нацистките сили започват обсадата на Ленинград, но градът така и не бива превзет, въпреки че остава под пълна или частична блокада около 900 дни - до 18 януари 1944 г. До обсадата се стига заради пропадналия блицкриг на Източния фронт. 

След навлизането на съветска територия след 22 юни 1941 г. германските войски напредват бързо и в началото на септември вече са на подстъпите на втория по големина съветски град.
Същевременно през август финландците откриват втори фронт в района, като настъпват в Източна Карелия и завземат Карелския провлак, заплашвайки Ленинград от северозапад.
Те обаче отказват да атакуват града по въздуха и спират настъплението си до р. Свир, на 160 км североизточно от Ленинград. 

Същевременно под командването на маршал Жуков е организирана защитата на града, която не допуска германците да влязат в него. Германските сили блокират напълно Ленинград с изключение на т.нар. Път на живота през Ладожкото езеро и благодарение на доставяните по него припаси и муниции градът успява да издържи на обсадата.

Поради хаоса в първите военни месеци евакуацията на цивилното население не е осъществена и по време на блокадата в Лениград умират стотици хиляди от град и болести. Официалните съветски данни сочат, че жертвите са около 670 000 хиляди, но според други оценки те вероятно са между 1.1 и 1.5 милиона. Започналата през януари 1943 г. операция "Искра" води до пълното изтласкване на германците от района на Ленинград година по-късно, а през лятото на 1944 г. са отблъснати и финландците.