събота, 26 септември 2015 г.

Любопитно: учени доказват може ли султан да има 888 деца

Наистина ли марокански султан е добил 888 деца в продължение на 30 години? За едно и също време ли уринират всички бозайници? Може ли пиле да върви като динозавър?

На подобни проблеми са посветили времето си изследователи, спечелили им наградите анти-Нобел, обявени на 17 септември на церемония в Харвард, САЩ. От 25 години комитетът на Ig Nobel Prizes, посветени на най-нелепите и съмнителни научни открития, раздава „награди“ на учени, „които първо разсмиват, а после карат хората да се замислят”, според обичайната формулировка за събитието, пише френският „Льо Поан“.

Тази година отличието за физика си спечелиха трима изследователи от американския технологичен университет в Джорджия, които са установили, че всички бозайници уринират за около 21 секунди, изменение плюс-минус 13 секунди. Екипът е получил, както и всички други лауреати, банкнота от 2 милиарда зимбабвийски долара, чиято стойност се равнява на няколко сантима от еврото в страна, жертва на тай-голямата инфлация в света. Представител на групата, увенчан със седалка на тоалетна чиния на шията, получи „отличието“ от ръцете на един от петимата истинските нобелови лауреати – американеца Ерик Маскин, носител на Нобелова награда за икономика за 2007 г.

В областта на математиката комитетът избра двама австрийци от Университета във Виена, които с помощта на статистически изчисления изследвали дали е възможно Мула Исмаил, султан на Мароко, действително да е бил баща на 888 деца, родени между 1697 и 1727 г., както се твърди. В резултат на тяхната работа, подкрепена от исторически сведения, изследователите са заключили, че човешки и статистически е възможно султанът да е баща на това рекордно потомство – той е имал 4 съпруги, но и харем от около 500 наложници.

„Наградата“ за биология отиде в група чилийски и американски изследователи от Университета в Сантяго, достигнали до извода, че пиле, снабдено с изкуствена опашка, придобива походка, подобна на динозавър.

Освен изследователи, комитетът награди и институция – полицията в Банкок. С идването си на власт през май 2014 г. след държавен преврат, военната хунта обеща да се пребори с корупцията, сраснала се с местната полиция. За целта в края на 2014 г. е въведена награда за полицаи, отказали рушвет. Така самата награда бе наградена – с анти-Нобела на Харвард.