събота, 12 септември 2015 г.

ООН към Европа: Очаквайте „милиони и милиони” бежанци от Сирия

Европа може да очаква още милиони бежанци да я наводнят от Сирия, защото войната между президента Башар Асад и бунтовническите групировки е превърнала страната в „жив ад”, предупреди служител на ООН. Намирайки се в хватката на най-сериозната бежанска криза от Втората световна война насам, ООН предупреди, че тя е подсилвана от сирийската война, която е принудила половината от сирийското население да напусне домовете си.

С оглед на това, че ситуацията в Сирия предстои да се влошава допълнително, най-вероятно, още бежанци ще дойдат, предупреди Питър Салама, регионалният директор на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка. По думите на Салама, страната се е превърнала в „жив ад” за децата. Той посочи, че мнозинството от милионите хора, напуснали домовете си в Сирия, живеят в ужасяващи условия, като над 4 милиона сирийци са намерили убежище в съседните й държави.

„Със сигурност може да се твърди, че може още милиони и милиони бежанци да напуснат Сирия и да отидат в съседните страни и в крайна сметка в Европа и по-надалеч”, каза Салама. Това стана ясно на фона на новите данни на Сирийската обсерватория за човешките права, според които половината население на Сирия е напуснало домовете си заради конфликта.

Близо 10.6 милиона души са се преместили от едно на друго място в Сирия, станали са международни бежанци, или са били убити. Други 10.6 милиона са останали по домовете си.

При това говорителят на ВКБООН Уилям Спиндлър омаловажи твърденията на Салама и настоя, че очакванията за 400 000 нови бежанци през текущата година ще бъдат надминати, но „сме далеч от милиони”. „Мисля, че трябва да се отнасяме внимателно към надуването на числата. В момента сме изправени пред криза, заради хаотичния начин, по който Европа реагира, не защото на Европа не й достигат ресурси. Европа разполага със средствата, за да се справи със ситуацията”, каза още той.