вторник, 15 септември 2015 г.

„Шарли Ебдо“ не пощади и мъртвото сирийче

Френското сатирично издание „Шарли Ебдо“ може да бъде дадено на съд заради серия карикатури с образа на мъртвото 3-годишно сирийче Айлан Кюрди, съобщи британският в. Mirror.
Детето стана символ на трагедията на бежанците, след като телцето му бе изхвърлено на турския бряг край Бодрум.

Последният брой на френското списание се подиграва с глобалния изблик на скръб, изобразявайки Айлан с лице в пясъка под заглавие „Толкова близо до целта“. Над него е изобразена реклама на „Макдоналдс“ с ухиления клоун, която гласи: „Две детски менюта на цената на едно“.

Друг шарж се шегува с религиите и коравосърдечието на Европа, показвайки анимационен Исус по водата до надпис „Християните вървят по водата“ и стърчащите крака на удавено дете до думите „Децата на мюсюлманите потъват“. Шаржът е озаглавен „Доказателството, че Европа е християнска“.
Друга картинка с Айлан го показва до герой на детски сериал – оранжев динозавър, под заглавие „Добре дошъл на детския остров“.

Рисунките идват 9 месеца след атентата срещу редакцията на „Шарли Ебдо“ в Париж, при който 12 души бяха застреляни от двама братя джихадисти, след като изданието се подигра с пророка Мохамед в серия карикатури.

Трагедията предизвика милиони по света, в това число политици и знаменитости, да се закичат с логото „Je Suis Charlie“ (Аз съм Шарли) като символ на подкрепа за свободата на словото.

Сред многото, които заявиха, че „Шарли“ е прекрачил границата с новия си брой, е британският адвокат Питър Хърбърт, председател на Обществото на черните юристи в Лондон и бивш заместник-председател на Metropolitan Police Authority – надзорът на лондонската полиция.

В Twitter британският юрист изкоментира, че списанието е „расистко, ксенофобско и идеологически банкрутирало издание, което представя моралния упадък на Франция“.

„Обществото на черните адвокати ще обмисли да го докладва като подстрекателство към престъпление от омраза пред Международния наказателен съд“, написа той.

Айлан и семейството му – кюрди от сирийския град Кобане, са опитвали да стигнат до Германия през Гърция с лодка, но той, братчето му Галип и майка им Рехан се удавиха при плаването.

Трагедията на семейството и покъртителните кадри с мъртвото дете доведоха до изблик на състрадание от целия свят и подтикнаха държави като Великобритания и Франция да обявят, че ще приемат хиляди бежанци.

След атаката през януари „Шарли Ебдо“ продължи да излиза и оттогава спечели милиони от дарения и продажби. По-рано изданието се бореше за финансовото си оцеляване.

Според мнозина кръвопролитието на редакцията съвсем не е повишило качеството на идеите й.

Защитниците на списанието пък твърдят, че то използва расистки и религиозни стереотипи, за да се подиграва с расистките и религиозни стереотипи.