вторник, 8 септември 2015 г.

"Ислямска държава" към християните: Приемете исляма, или се махайте

Абу Бакр
Самопровъзгласилата се "Ислямска държава" издаде ултиматум към християните в контролираните от нея територии. Ислямските екстремисти предлагат три възможности на християните: да приемат исляма, да се изселят или да подпишат договор за поведение.

Според сирийските медии след условията е и налагането на специален данък на немюсюлманите.

Лидерът на ИД Абу Бакр ал Багдади е издал договор за сигурност, който трябва да се изпълнява от всички християни. В него се забранява изграждането на църкви, носенето на християнски символи, както и извършване на християнски молитви пред мюсюлмани.

В този договор има 11 точки, които задължително трябва да се изпълняват от християните, ако искат да останат в град Ал Кариятаин. Християните нямат право да притежават оръжие, да търгуват със свинско месо и вино и да "укриват шпиони".

Ислямистите разпространиха и серия от снимки, на които се показват десетки християни как подписват договора и плащат данъци. ИД е отнела и всички лични карти с християнски имена в град Ал Кариятаин. В този град има 40 000 души включително сунити и християни. Той се смята за изключително важен за ислямистите, защото свързва Палмир с Каламуна.