сряда, 23 септември 2015 г.

Днес гласуват промените в Kонституцията

Точка първа от днешното заседание на Народното събрание е посветена на първото гласуване на промените в конституцията в частта за съдебната власт. След като депутатите от ДПС заявиха своята подкрепа за промените в Основния закон, голямата загадка вече не е дали ще има ремонт на Конституцията, а с колко гласа тя ще мине - с малко над 160 гласа или 180 народни представители ще гласуват “за”.

При вариант от 160 гласа – промяната в Конституцията ще трябва да се осъществи на три гласувания, като второто ще е към края на годината. При вариант от 180 гласа – Основният закон може да бъде изменен с две гласувания и това е възможно да се случи малко преди или непосредствено след изборите.

Засега депутатите на три от четирите партии, които подкрепят правителството – ГЕРБ, Реформаторски блок и Патриотичен фронт плюс народните представители от ДПС са декларирали, че ще гласуват “за” промените, което дава възможност за подкрепа от поне 160 избраници. Дали първото четене на промените в Конституцията ще бъде подкрепено от 2/3 мнозинство зависи от четвъртата партия в управляващата коалиция – АБВ. Засега от партията на Георги Първанов твърдят, че няма да гласуват “за”.

Изцяло срещу промените в Конституцията се обявиха от парламентарните групи на БСП лява България и "Атака", както и няколко от независимите депутати.

Гласуването на депутатите днес ще постави началото на петата поправка на Конституцията от нейното приемане преди 24 години. Тя се прави основно по настояване на Европейската комисия, която продължава да осъществява мониторинг над България в областта на правосъдието и вътрешния ред. Предишните четири поправки бяха свързани основно с частта за съдебната власт. Те бяха направени в навечерието и малко след членството на България в Европейския съюз.