сряда, 23 септември 2015 г.

Братът на Нидал Алгафари ръководел мафията каналджии в Харманли!

Разследване на Нова телевизия доказа огромните суми, които се печелят от каналджиите. Чрез внедрен в средите им човек журналистите се добраха до интересни данни и ценоразпис за транспортирането на хора от Турция до Европа. Мръсният бизнес вече е по-печеливш от контрабандата на наркотици и проституцията, твърдят запознати с ценоразписа за придвижването към ЕС.

Стана ясно още, че за транспорт на мигранти от Истанбул до Германия се искат 8000 евро. Сумата се депозира в чейндж бюро в турския град и нещата се поемат от организирани в мрежа хора.

Сред тези, които се сочат за шефове на каналджиите в България, която е важна транзитна страна по пътя на мигрантите е и братът на Нидал Алгафари - Басел, твърдят разследващите. Той има свои хора в лагера за бежанци в Харманли и чрез тях организира всичко.

Каналджия, който се занимава с превозването на мигранти от доста време съобщи, че за преминаване на българската граница се взимат по 550 евро на бежанец, за да има за всички по веригата. Пари се дават на хора от Гранична полиция, за да има свободно преминаване.

Според участник в схемата, се оставят час или два прозорци на границата и тогава минават групите, организирани и платили си за прехода. В този период има двайсет минути, в които термо каметрите не улавят определен участък и това се знае от каналджиите.. Това става най-вече през нощта.

От София мигрантите тръгват за Европа. Цената за напускането на България и да влязат в Сърбия, цената е 200 евро, а до Белград цената нараства до 850 евро.