сряда, 2 септември 2015 г.

Писанчев награден за оставката в ДАНС с консулски пост в Солун

Бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев, който през март се "самоуволни" по настояване на правителството, ще замине на мандат в Солун, изпратен като консул от същото това правителство.

Това е решил днес Министерският съвет по време на оперативно заседание.
Писанчев пое поста шеф на ДАНС на 19 юли 2013 г., след неуспешния опит там да бъде настанен Делян Пеевски. Бе начело на агенцията до март тази година, след като подаде оставка след множество отлагания и призиви от новото правителство. защото се оказа, че по закон председателят на агенцията не може да бъде освободен и трябва да напусне по собствено желание.

Призив бе отправил първоначално и премиерът Бойко Борисов, след което отстъпи и заговори със симпатия за Писанчев. В крайна сметка, под обществения натиск, той сам депозира оставка. Въпросът е дипломатическият пост ли е бил разменната монета за тази оставка.

Солун е притегателно място за бивши шефове на ДАНС. Бившият директор Петко Сертов бе изпратен за консул там през август 2009 г., но само 4 месеца по-късно същото правителство - на Бойко Борисов, го отзова.