вторник, 29 септември 2015 г.

Парламентът тръгна от четвърти опит

След четвъртия опит и след час и половина закъснение парламеннтът събра кворум от 121 депутати и започна заседанието си.

По-рано днес, между 11.00 и 11.30 часа, въпреки трите опита в пленарна зала не се събра минималният брой депутати, след като БСП и ДПС напуснаха. Впоследствие председателят на парламента Цецка Цачева свика председателски съвет.

Представителите на БСП и ДПС са коментирали, че кворумът е задължение на парламентарното мнозинство, каза Цецка Цачева след заседанието. Ръководствата на групите от парламентарното мнозинство я уверили, че има достатъчно народни представители, за да започне днешното заседание, и тя обяви регистрация. След като точно 121 депутати натиснаха копчето, Цачева откри днешното заседание.

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов коментира пред журналисти, че социалистите няма да се регистрират днес, тъй като са против Закона за предучилищното и училищното образование, а управляващите не се съобразявали с техните предложения и затова не виждали смисъл да участват в заседанията. Освен това по думите му намерението на ГЕРБ било да спрат часовника и Народното събрание да заседава до окончателното приемане на текстовете.

Според ДПС пък нямало възможност за четвърта регистрация, а Цецка Цачева е трябвало да обяви ново извънредно заседание в рамките на днешния ден.

"Усетихте ли сладостта от златния пръст на "Атака"? Точно те успяха успяха да осигурят кворума", обърна се лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна към управляващите. Веднага след откриването на заседанието депутатите от БСП и ДПС влязоха в пленарната зала.