неделя, 20 септември 2015 г.

Любопитно: ЦРУ измислило сиропа за кашлица

Голяма част от сиропа за кашлица, който можем да намерим в аптеките си, дължи нещо на "родителите си" - ЦРУ и Военноморските сили на САЩ.
Причината е, че една от основните активн съставки е създадена по проект, финансиран от двете ведомства.

Ето как се е случило това.


Декстрометорфанът, който влиза в състава на много сиропи за кашлица, има противоречива слава. Във високи дози той предизвиква халюцинации и наркотично опиянение. Друг е въпросът, че то не е от най-приятните... Във форуми, поддържани от хора с опит с дрогата, има коментари за него като „най-лошото нещо, което съм пробвал“ или „Мислех, че умирам“. Направо си изглежда като някой от зловещите проекти на ЦРУ, за които са правени купища филми.

Но на практика това химическо съединение е създадено по съвместен проект с Военноморските сили, за да реши сериозен проблем. По време на война или плаване войниците трябва да действат, дори когато са болни. Това означава, че имат нужда от най-доброто лекарство. А през 50-те години на миналия век това е бил кодеинът. Всеки, който е влизал в по-сериозна връзка с него, знае, че има проблем. От една страна той повдига настроението, но от друга ги прави сънливи и пристрастени към него. Не става точно за войската...

В случая бил разработен декстрометорфанът, чиято структура наподобява тази на морфина. Може да бъде разреден в сладък сироп и когато попадне в стомаха, той бързо преминава в кръвния поток и достига до мозъка. Там подтиска дейността на тази зона, която дава сигнал за кашляне. В общи линии съединението намалява прага на чувствителността, необходима за да предизвика кашлица - поне в малки дози.

Въпреки, че е изваден от състава на повечето детски сиропи за кашлица, декстрометорфанът може да се намери в много течности против кашляне. С него може да се злоупотреби, но ефектът не е много приятен. Смята се, че към него трудно се привиква.