четвъртък, 3 септември 2015 г.

Депутатите отказаха да бъдат проверявани за корупция!

Депутатите убиха още в зародиш закона "Антикорупция", който предвиждаше ново специализирано звено да прави проверки за имуществото и конфликта на интереси на личностите, заемащи публични длъжности. Т.е. и на самите тях. След разгорещен дебат, те отхвърлиха закона още на първо четене като така елиминираха и възможността да претърпи редакция преди второто четене.

"За" гласуваха само народните избраници от ГЕРБ и Реформаторския блок, а всички останали бяха против или се въздържаха. Гласуваха общо 211 души - "за" 101, "против" 38 и "въздържал се" - 72-ма. Против бяха от БСП, въздържаха се от ДПС, Атака, АБВ и Патриотичния фронт. В БДЦ двама бяха против, а петима "въздържал се". Независимите гласуваха шарено.

Ако двадесетимата от АБВ и Фронта, които иначе се водят част от управлението, бяха гласували със "за", проектът щеше да мине.

В българския парламент воля няма

Веднага след това авторът на закона - вицепремиерът Меглена Кунева коментира в кулоарите:

"Предстои да се направи по-подробната оценка от РБ и от колегите от другите партии. Моята оценка е следната - воля за борба с корупцията в българския парламент днес не беше демонстрирана."

Лидерът на ДСБ Радан Кънев допусна възможността ГЕРБ и Реформаторския блок да преосмислят съществуването на настоящия парламент, след като законът за борба с корупцията днес не бе приет. Двете формации бяха единствените, които подкрепиха закона, внесен от вицепремиера Меглена Кунева.


Ето какво написа Кънев във Фейсбук:

"Отхвърлянето на антикорупционния закон е изключително лош политически знак към българските граждани и европейските партньори, но най-вече към инвеститорите - местни и чужди - от които очакваме да разкрият бизнес, производства, работни места...

Законът предвиждаше въвеждане на единия елемент на румънския антикорупционен модел (за другия - независим антикорупционен прокурор, нямаме съгласие дори от ГЕРБ).

Ако става дума за сговаряне между всички фракции извън ГЕРБ и РБ (въпреки прокламираните им "драматични" различия), изплашени от разкриване на собствените им далавери, се налага в откровен разговор с ГЕРБ да преоценим смисъла от съществуване на парламент с прокорупционно мнозинство.

Ако става дума за безотговорна демонстрация на лично отношение от ПФ към българския вицепремиер, се налага тежък разговор с тези наши партньори. Резултатът от този разговор, трябва да е ясно съгласие за приемане на твърдо антикорупционно законодателство от дясно мнозинство ГЕРБ-РБ-ПФ."