неделя, 6 септември 2015 г.

Вижте скритото съкровище от „Света Неделя“

Скрито съкровище на близо две хиляди години бе открито преди дни при разкопките под столичния площад „Света Неделя“. Сега кметът на София Йорданка Фандъкова показа във „Фейсбук“ снимки на част от имането, събирано около един век от фамилията на заможния Селвий Калист и държано от него в специален тайник в т.нар. Голяма сграда на древна Сердика.

Богаството, което се състои от 2976 сребърни римски монети, е било в керамично гърне с капак. Най-ранните монети в колекцията са от времето на император Веспасиан (69-79 г.), а най-късните – на Комод (177-192 г.). Представени са обаче почти всички императори и техните съпруги, дъщери или сестри от династията на Антонините – Нерва, Траян, Хадриан, Антонин Пий, Сабина, Фаустина Старша, Фаустина Младша, Криспина, Луцила.

За личността на самия Селвий Калист, римлянин с гръцко име, все още се гадае, но първоначалните хипотези сочат, че е бил много заможен човек, с достъп до двореца, каквато е вероятната функция на Голямата сграда.

В момента се извършва консервация на ценната находка – най-голямото съкровище от монети, откривано в Сердика. След това и след каталогизация, имането ще стане достояние на столичани и гостите на града в Музея за история на София.

Вижте съкровището от Сердика в снимки: