неделя, 27 септември 2015 г.

Фамилните имена в Европа: Тук сме попове, а на запад ковачи и мелничари

Тази карта показва най-популярните фамилни имена в Европа, които произлизат от някакъв вид професия. Авторите ѝ са използвали данни от "Уикипедия" и "Редит", което ги превръща в ненапълно научно издържани, но все пак крайният резултат е доста любопитен.

От тази карта излиза, че ковачите в Европа са най-много. Точно това означават и най-популярната фамилия във Великобритания - Смит, Ферари в Италия, Ферейра в Португалия,  Кавалиаускас в Литва, Ковалски в Полша. Общо в 15 европейски държави аналози на родното Ковачев са най-популярната фамилия.

Другата голяма група е на мелничарите. Мюлеровците са мнозинство в Германия и Швейцария, а Мьолер е най-популярната фамилия в почти цяла Скандинавия (без Финландия). Същото означават и най-популярните имена в Испания - Молина, и в Украйна - Мельник.

В няколко държави най-популярната фамилия, произлиза от думата поп. Тук попадат почти всички балкански страни. В България това е фамилията Попов, в Румъния - Попа, в Гърция - Пападопулос, в Македония - Поповски, а Попович са №1 както в Сърбия, така и в Черна гора. Любопитно е, че в три други балкански държави най-популярната фамилия също е религиозна, но за ислямски духовник (имам). Фамилията Ходжич е най-популярна в Босна и Херцеговина, а в Албания и Косово най-разпространената е Ходжа.

Европейските държави, в които най-популярните професионални фамилии са различни от вече изброените са различни се броят на пръсти. В Холандия пекарите (Баккер) са мнозинство, във Финландия същото важи за говедарите (Кинунен), а Австрия е шампион по гробари (Грубер).