сряда, 9 септември 2015 г.

Руски самолет все пак е прелетял над България

В понеделник товарен Ил-62 на руските военно-въздушни е прелетял над България на път за Сирия. Това показва справка в сайта за проследяване на полети flightradar24.com. Информацията за конкретен номер на полет се появи в няколко информационни сайта.

Според архива на справочния авиосайт самолетът с номер RA-86496 е влязъл в българското небе между Обзор и Шкорпиловци около 14:20 часа в понеделник, след това е продължил над Стара планина до района на Карлово, след което е завил на югозапад и е напуснал България малко след 15 часа.

Информацията за полета внесе известен смут сред българските ведомства. От Министерството на транспорта и "Ръководство на въздушното движение" коментираха, че не могат да предоставят информация за полети, които не са граждански и препратиха към Министерство на външните работи. От ведомството на Даниел Митов първоначално връщаха за коментар към РВД и обясняваха, че ще направят проверка.

По-късно говорителката на ведомството Бетина Жотева потвърди, че наистина такъв полет е имало:
"Въпросният самолет не е от хуманитарните,  а е посочил, че превозва дипломатически персонал. Не сме имали основания за отказ."

Този уикенд България е връчила отказ на молбата на Москва за използване на българското въздушно пространство за хуманитарни полети в периода 1-24 септември. Досега за Гърция също се съобщаваше неофициално, че е затворила небето си за руските самолети с помощи, но днес Атина отрече това да е факт. На 31 август гръцките власти са дали нота с позволение за въздушния коридор.