вторник, 15 септември 2015 г.

Любопитно: Вижте как някои деца по света ходят на училище

Днес е първият учебен ден. Броят на първокласниците у нас за тази учебна година е 64 841 деца. Общата бройка на учениците ще е е 757 969.

Любопитно - как някои деца по света ходят на училище


Помислете си за някой от децата, които всяка сутрин мрънкат и се оплакват, че трябва да ходят на училище. Сега се замислете, че на много места по света, децата ежедневно рискуват животите си, за да имат достъп до
образование. Някои деца са принудени да вървят в продължение на часове, да преминават опасни мостове, дори да прекосяват реки спускайки се по въжена линия само и само, за да се доберат до класната стая. Все неща, които ние сме приели за даденост.

Преди време децата от село Бату Бусук, Индонезия са имали надежден мост, по който да преминават по пътя си до училище.


Когато мостовете се срутят от наводнение или просто от старост, децата трябва здраво да се прикрепят с въжета, когато преминават – като тези деца от село Сангианг Танджунг.



Пропастта, която тези деца трябва да прекосят е над 9 метра дълга. Това препятствие е „бонус” на единадесетте километра, които също трябва да извървят по светлия път на образованието.



В Колумбия има места, където децата трябва да изминат близо 400 метра спускайки се по въже, само и само да стигнат до училище.



Някой ден правителствата на тези страни, както и международните организации може би ще помогнат на тези деца в пътя им към образованието. За сега те са оставени на произвола на съдбата и на изобретателността си да се доберат до това, до което толкова отчаяно се стремят, за да получат шанс  за по добър живот.



Тези момчета от Виетнам дори нямат плавателни съоражения като децата от Филипините. Те буквално трябва да плуват срещу течението, за да се доберат до класната стая.