понеделник, 28 септември 2015 г.

Грозно: С песен за Райна Княгиня на турски ДПС започна кампанията си

Клип на откриването на кампанията на ДПС в Исперих предизвика гневни коментари в мрежата и остра реакция от страна на кмета на Панагюрище. Причината - певец изпълнява песен на турски на мелодията на възрожденската "Песен за Райна Княгиня".

Недоволство, гняв и призиви за саморазправа заляха социалните мрежи след като бе разпространен видео запис от събор на ДПС в Исперих, на който лидерите на движението пляскат с ръце и слушат изпълнение на популярната песен за Райна Попгеоргиева „Кой уши байряка, кой му тури знака?“

Възмущението дойде от втория куплет, който непознат за българската публика певец изпълни на турски език. (вижте видео по-долу)

„Поругаха Райна Княгина“, възмути се фейсбук съвестта на нацията, а кметът на Панагюрище разпространи гневно писмо до ДПС, с което поиска извинение.

„Видно от клипа, разпространен в интернет, на ваше политическо събрание е изпята на турски свещената за нашия край „Песен за Райна Княгиня", написа Никола Белишки, който стана популярен и с откритото си писмо срещу президента Росен Плевнелиев, че не е споменал израза „турско робство“ по време на честването на Априлското въстание.

Кой е певецът?

Мустакатият изпълнител се казва Фарук Йълмаз и е много популярен сред турците от Балканите – той има собствено шоу в телевизия „Тек Румели“, предназначена за турските общности извън днешна Турция. Йълмаз е известен и в България и е чест гост на съборите на ДПС.
Случаят с изпълнението на Фарук Йълмаз доведе след себе си и предизборни политически декларации. След първоначалното възмущение и писмото на кмета на Панагюрище, ДПС разпространи позиция:

"Факт е, че на Балканите много често с една и съща мелодия се пеят песни на различните езици, което е доказателство за богатството на фолклора, а не повод за истерия."

Партията на Лютви Местан припомни и за филма на Адела Пеева „Чия е тази песен?“, който проследява историята на песента „Ясен месец“, популярна на всички балкански езици.

Въпреки това обаче, ДПС нямали право да използват песента за Райна Княгиня/Райме на свое мероприятие – позицията е на ВМРО:

„ДПС няма право да експлоатира тази песен. Тя е придобила ролята на национален символ за българите и нищо не оправдава злоупотребата с нея. Тази песен е за всички обикновени хора по нашите земи, но не и за ДПС.“

Ето и видеото, разпространяващо се в Youtube със заглавието "ГРОЗНО!", на което Лютви Местан и други лидери на ДПС като Хасан Адемов, Рамадан Аталай и Камен Костадинов ръкопляскат на изпълнението на песента в Исперих:

ВИДЕО