сряда, 30 септември 2015 г.

Русия започва удари в Сирия всеки момент

Руските въздушни удари в Сирия могат да започнат всеки момент, заяви пред Си Ен Ен представител на американските власти, пожелал анонимност.

„Те могат да започнат всеки момент. Готови са“, посочва източникът. Си Ен Ен твърди, че той е запознат с последните данни на разузнаването.

След като руските самолети няколко дни са провеждали полети за запознаване с обстановката, няма причина да не започнат с ударите, смята източникът. Руски дронове са събрали цялата информация, необходима за определяне на потенциалните цели.

Според данни на западните разузнавателни служби в руската база край средиземноморското пристанище Латакия има най-малко 4 изтребителя "Су-34" и повече от 600 руски бойци.
 
Руският президент Владимир Путин не изключи Русия да участва във военни операции под егидата на ООН в кампанията срещу "Ислямска държава" (ИД). Същевременно той обяви, че страната му никога няма да участва в сухопътна операция срещу джихадистите.

Същевременно чешкият президент Милош Земан твърди, че преговорите за примирие, които се водят в Женева между сирийското правителство и опозицията, ще продължат още няколко месеца, а споразумението ще бъде подписано в Прага, предаде ТАСС.

Земан заяви това пред журналисти в централата на ООН в Ню Йорк. Според него сирийците започнали да наричат споразумението "Пражка декларация".

Той уточни, че има предвид демократичната опозиция, а не терористични организации като ИД или "Ал Кайда".