четвъртък, 17 септември 2015 г.

Пазете си касовия бон, ще има лотария!

Лотария с касови бележки ще има през 2016 г. Това е една от мерките, които са залегнали в новата стратегия за повишаване на приходите в бюджета и справяне със сенчестата икономика. Стратегията е подготвена от МФ и предстои да бъде разгледана от Министерски съвет.
Провеждането на лотария с касови бележки ще накара хората да си искат бележка при всяка покупка, което ще изкара оборотите на светло.

Въведеният вече механизъм за контрол върху доставките и движението на течните горива ще бъде разширен и за алкохола и горивата, предвижда стратегията. Освен това от стоковия оборот ще бъдат извадени търговците на едро, които участват само за да точат ДДС.

Ще бъде въведено задължение за подаване в НАП на информация от всички издадени електронни фактури в реално време, както в реално време НАП вече следи какви обороти се отчитат на касовите апарати. За да се затегне контролът върху отчитането на оборотите с касови апарати, данъчните ще действат и по сигнали на граждани, като за целта ще бъдат направени екипи за бързо реагиране.

Сред набелязаните мерки са и извършване на проверки на вносителите на смазочни и базови масла, съвместни проверки на митниците и НАП в обекти за съхранение и продажба на енергийни продукти, както и на лица отглеждащи, изкупуващи и обработващи суров тютюн.

Всичко това се предприема, тъй като според три независими анализа сивата икономика в страната е 32-33%, се посочва в стратегията.