неделя, 20 септември 2015 г.

СИРИЗА пак победи в Гърция

Първи резултати след изборния ден - СИРИЗА победи с 34-35 процента. Втора е Нова демокрация с около 32 процента. Още 8 партии влизат в парламента.

Предстоят тежки преговори за формиране на управляваща коалиция и правителство – резултатът на СИРИЗА не стига за самостоятелно управление.


Изборите започнаха в седем часа сутринта. Според наблюдателите избирателната активност е била ниска по гръцките стандарти – малко под 60%. Това са третите избори в страната от началото на годината.

„Ройтерс” очертава някои от възможните сценарии за коалиции, както и рисковете, които те носят.

Тежкият компромис – СИРИЗА+ „Нова демокрация” (НД)

Такава коалиция би осигурила стабилно мнозинство с над 300 народни представители в парламента, плюс бонуса от 50 места, които изборната система дава на победилата формация. Това вероятно ще удовлетвори кредиторите на Атина, които досега по всякакъв начин се опитваха да убедят политическите лидери в необходимостта от спасителен план.

Съюзът между двете партии, обаче, би бил много труден. Лидерът на НД Вангелис Меймаракис заяви, че е склонен да влезе в него в името на опазването на страната от фалит. Той, обаче, обвинява СИРИЗА в некомпетентност при управлението на кризата. Ципрас от своя страна смята, че това би бил „ненормален съюз” и на свой ред обвини НД, че е била част от политическата система, довела страната до тежката криза.

Освен че двете формации имат различни виждания относно либерализацията на пазара и бежанската криза, тяхната коалиция би превърнала крайнодясната „Златна зора” в много силна и изявена опозиция, макар нейните лидери да са разследвани за участие в организираната престъпност.

Разделяне на сметката – НД или СИРИЗА+ „Потами” и ПАСОК

Въпреки че подкрепата на малки партии като „Потами” и ПАСОК може да се окаже достатъчна за формирането на правителство, лидерите и на двете основни политически сили заявиха, че искат по-широка коалиция в името на политическата стабилност. И Меймаракис и Ципрас си оставиха отворена врата за преговори и така шансът за „тройна коалиция” в Гърция доста се увеличи.

„Потами” е основана миналата година от бивш журналист и събира подкрепа между 4 и 7%. Тя вече заяви готовност да подпише пакт с левите или с консерваторите.

Въпреки че през 2009 година ПАСОК имаше 44% подкрепа, днес тя също е между 4 и 6%.Партията беше в коалиция с НД и по-малки формации по време на кризата. Новият лидер на партията смята, че само със сътрудничество неща могат да се подобрят, но според анализатори, лошият опит с коалициите ще накара ПАСОК да се бори да запази и без това ниската си подкрепа.

Повторение на сценария – СИРИЗА и „Независими гърци”

СИРИЗА заяви, че е готова да се съюзи с бившия си коалиционен партньор „Независими гърци”, които от своя страна вече изключиха сътрудничество с НД. Според проучванията, обаче, „Независими гърци” едва ли ще премине 3-процентната бариера за влизане в парламента.

ПАСОК и „Потами” не искат да се коалират с тях.

Следващи избори

Никой не иска да гласува повече, защото избирателите вече са изморени. Провеждащите се днес избори са третите за тази година след парламентарния вот през януари и референдума за спасителния план през юли.

Ципрас вече започна „игра на обвинения” за това кой ще бъде виновен, ако се стигне до нови избори. Тази седмица той заяви, че ПАСОК и „Потами” ще трябва да обмислят поемането на отговорността за повторение на вота, ако настояват НД да влезе в коалиция със СИРИЗА.


Обновена!