четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Днес от 12 ч. протест срещу събарянето на Къщата с ягодите

Над 7 хиляди души са потвърдили присъствието си във Фейсбук на протест в защита на прочутата Къща с ягодите на ул. „Сан Стефано“ в София. Сагата със сградата ескалира в последните дни, в очакван на решение на Министерството на културата, с коeто да се приеме или отхвърли намерението на собственика Валентин Златев къщата да бъде разрушена и издигната отново. Именно пред културното ведомство ще се проведе и протестът в 12 часа в четвъртък.

Организаторите на събитието заявяват, че Къщата с ягодите е напът да изчезне завинаги – както и много други знакови здания, оформящи лика на стара София. Затова и те призовават да се каже „НЕ на неправомерното събаряне на паметници на културата“ в града.

„От няколко дни става ясно, че Министерството на културата е напът да одобри инвестиционния проект на собственика на сградата – шефът на „Лукойл“ Валентин Златев, който предвижда разрушаване и изграждане на къщата наново – пише в описанието на събитието във Фейсбук. – Основания за събаряне според мнението на експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство няма. Животът на къщата в момента зависи от подписа на министъра на културата Вежди Рашидов и нейната съдба ще се решава до дни.

За нас нарушенията са ясни!

Време е да се противопоставим на унищожаването на историческото минало на град София!“

Във вторник кметът на Столична община Йорданка Фандъкова заяви в социалната мрежа, че има категорична позиция по казуса – че Къщата с ягодите трябва да бъде съхранена в автентичния ѝ вид. Градоначалникът анонсира, че ще поиска независима експертна оценка на състоянието на сградата и начините за реставрирането ѝ.

Междувременно на страницата на събитието в социалната мрежа тече спор какво трябва да е предназначението на къщата, ако тя не бе частна собственост. В анкетата, създадена по този въпрос, над 1500 души смятат, че сградата трябва да стане музей. Сред другите предпочитани варианти са тя да бъде преустроена в библиотека, образователна институция или детска градина.