събота, 24 октомври 2015 г.

Исландия прати в затвора 26 банкери, виновни за кризата, САЩ – нито един

В ярък контраст с рекордно ниския брой на разследвания на изпълнителни директори на компании и висши финансови служители в САЩ Исландия осъди 26-ма банкери на общо 74 години затвор. Това се подчертава в статия на сайта “Свободна мисъл“ (Free Thought Project.com), разпространена от популярната американска електронна медия rawstory.com.

Обект на серията разследвания, се казва в публикацията, е манипулирането на финансовите пазари в Исландия след 2001 г. от местни престъпни банкери (в оригинала „банкстери“). Натрупването на външен дълг доведе до срив в целия исландски банков сектор през 2008 година.

Повод за статията са две присъди от миналата седмица, за които съобщиха исландски медии. Едната от тях е от Върховният съд на Исландия, а другата - районния съд на Рейкявик. За виновни са признати трима висши мениджъри на „Ландсбанкин“, двама на друга банка - „Каупинг“ и един изтъкнат инвеститор.

Те са осъдени на лишаване от свобода за престъпления, извършени в навечерието на финансовия колапс в страната през 2008 г. С тези присъди исландските банкери и финансисти, пратени зад решетките заради кризата достигнаха 26, а сумата от техните срокове затвор е 74 години.

В Исландия максималното наказания за финансови престъпления е 6 години, но сега се обсъжда неговото увеличаване.

Гражданите на Исландия още изплащат външните заеми, до които се стигна заради действията на финансови манипулатори. Но за разлика от САЩ Исландия законно потърси сметка от престъпниците.

Нито един американски висш банков служител не е бил обвинен в престъпления, свързани с финансовата криза от 2008-а, въпреки че самите САЩ стартираха тази криза.

Нещо повече, през 2008 г. Конгресът закрепи разклатените американски банки със солидната сума от 700 милиарда долара. Така, благодарение на американския данъкоплатец, много служители на финансови институции в крайна сметка получиха големи бонуси, се казва още в публикацията.