сряда, 7 октомври 2015 г.

Алекс Алексиев: Обама е най-слабият президент на САЩ от 40 години

Въздушните удари няма да доведат до успех срещу „Ислямска държава“, нужна е сухопътна операция. Това коментира пред Радио „Фокус” Алекс Алексиев, председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания.

„В това отношение аз съм критично настроен към политиката на САЩ, защото няма решение на борбата с тероризма в Сирия с „Ислямска държава“, ако няма войски на земята. Американците отказват да направят това и аз поне не съм запознат с един-единствен случай в историята на войната, където военновъздушните сили са спечелили една война сами по себе си“, казва Алексиев. Според него основната цел на намесата на Русия в Сирия е политическа, а не военна:

"Целта е от една страна да се спаси Башар Асад, а от друга – Путин иска да отвлече вниманието от това, че губи в Украйна", смята експертът. Според Алексиев Барак Обама е "най-слабият президент на САЩ в последните 40 години, защото е прекалено боязлив". В същото време САЩ бягат от сухопътна операция в Сирия, защото американският народ се е пренаситил от мироналагащи операции

„Имайте предвид, че Америка вече 12 години непрекъснато води война. Първо с Афганистан, след това в Ирак. Огромни средства се изляха там, огромни жертви, американски жертви. И наистина има едно чувство, че Америка не желае повече да се опитва да бъде световен полицай”, подчерта Алексиев.