петък, 2 октомври 2015 г.

Църквата печели по 5 милиона годишно от наеми в София

Близо 5 млн. лв. на година припечелва църквата от отдаване под наем на имоти само в столицата. Според информация Софийската митрополия притежава най-много имоти, различни от черкви и манастири. По груба пазарна оценка недвижимата собственост на столичните свещеници се оценява на 50 млн. евро. В същото време митрополията си докарва по минимум 200 000 евро на месец от отдаване под наем само на част от апетитните имоти в София.

Повечето от тях са на пъпа на София. Духовниците са пуснали търговците дори в самата сграда на Софийската митрополия - 1400 кв. м от нея са отдадени под наем на пет магазина. Те са на партерните етажи на улиците „Съборна“ и „Калоян“. Под наем се дава и гаражът на ул. „Стефан Караджа”, както и 5 магазина и четири апартамента в ситито на града. В това число не влиза жилищната кооперация срещу Кукления факултет, също на ул. „Стефан Караджа”, в която са настанени свещеници на символични наеми между 70 и 100 лева за двустайни и тристайни жилища.

Сред най-доходоносните сгради са тези на площад „Света Неделя“. Наемът на ресторанта на гърба на Богословския факултет не пада под 3000 евро месечно, а от бившия мексикански под СИБанк наемът е 1800 евро. Магазинът на бул. „Христо Ботев” 1 доходът е 500 евро. За толкова се отдават и помещенията на ул. „Кърниградска” №1.