петък, 30 октомври 2015 г.

В 76 общини недействителните гласове са над 20%

В 76 общини недействителните гласове на изборите за общински съветници са над 20%, показват данни на сайта "Отворен парламент". В общините Антон, Бойница, Опан, Мирково, Ценово, Земен и Ветово недействителните гласове са най-висок процент от подадените бюлетини за общински съветници.

Сайтът е направил интерактивна карта на България, която показва местата, където тези случаи са най-масови. В нея са обработени данните от официалните протоколи на 265-те общински избирателни комисии в страната в частта гласували според подписите, положени в избирателните списъци, действителни гласове за общински съветници и недействителни гласове.

Общият брой на недействителните е 463 695 или 14,09 % от подадените от избирателите бюлетини.

Броят на недействителните гласове е рекорден за последните 6 години, показва статистиката.

Таблицата ясно показва ръст в процента на сбърканите бюлетини, когато непосредствено преди това изборното законодателство е претърпяло сериозни промени, твърдят експертите. По време на изборите за президент и вицепрезидент през 2011 г. Изборният кодекс въведе изискването за гласуване само със знак Х, отбелязан със син химикал. Изборният кодекс, влезнал в сила през март 2014 г. също измени правилата и въведе новости, които може да са причинили объркване избирателите или в членовете на секционните избирателни комисии, обяснават от "Отворен парламент".