понеделник, 5 октомври 2015 г.

И Борисов поиска вето на "поправката Бакалов"

След като депутатите на Бойко Борисов подкрепиха текстове в закона за военното разузнаване, с които сегашният шеф на службата Йордан Бакалов става негоден за нея, днес самият Борисов се застъпи за Бакалов.

Пред журналисти премиерът обави, че се присъединява към искането на Реформаторския блок президентът да наложи вето на тази част от приетия закон. Става въпрос за предложен от БСП текст, с който шефът на Служба "Военна информация" може да е само действащо военно лице - условие, на което цивилният Бакалов не отговаря.

Въпреки че от ГЕРБ бранеха със зъби и нокти и дори с измама, според левицата, поста на Бакалов, изненадващо миналата седмица в зала, подкрепиха текста на социалистите. Това стана на фона на драматични за военния министър Николай Ненчев събития, които се случваха в негово отсъствие - около ремонта на МиГ-овете ни.

Явно на депутатите на Борисов сега ще им се наложи да преживеят катарзис, защото Борисов щял лично да разговаря с тях за мотивите им да приемат предложението на БСП. Пак според думите на премиера президентът Росен Плевнелиев щял да наложи исканото вето, въпреки че от "Дондуков" 2 досега не са изразявали публично отношение по казуса.