понеделник, 5 октомври 2015 г.

Бойко Борисов: Трябва ли заплатите на магистратите да са по-високи от моята?

"Считате ли, че заплатите в съдебната система трябва да бъдат по-високи от моята?" Така премиерът Бойко Борисов коментира казуса за увеличението на заплатите на магистратите.  Повод за изказването му стана новината, че финансовият министър Владислав Горанов е отказал да отпусне допълнителни 52 млн. лева за възнагражденията в Темида.

"Аз мисля, че заплатите в съдебата система на фона на всички останали заплати са много високи. Самите те казват нямаме пари за сгради, за пробите и за вещи лица и изведнъж на края на годината се събират и казват ще си вдигаме заплатите. Поне да бяха се срещнали с нас да видят какво е финансовото състояние", допълни премиерът.

 Висшият съдебен съвет без много шум гласувал на 17 септември скок на максималните заплати на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители от 1 ноември 2015 г. Според цифрите Темида очаква от бюджета за тази година още 6-7 млн. лв., а за следващата - 45,1 млн. лв. допълнително, за да бъде гарантиран скокът на заплатите.

На 2 октомври финансовият министър Владислав Горанов изпратил възпитано, но изключително хладно писмо с послание, че очаква ВСС да преразгледа и преосмисли решението си. За смразяващата кореспонденция потвърди член на ВСС. От нея става ясно, че заплатите на всички държавни служители у нас през 2015 г. са били орязани с 10%. Този подход не е бил приложен обаче единствено за служителите на Народното събрание и на съдебната власт.