събота, 10 октомври 2015 г.

Разкрития: Българин предупредил в Туитър за кървавите атентати в Анкара

Разследващите в Анкара се натъкнаха на съобщение в Туитър, което предупреждава за възможност за голямо клане. Никът на потребителя, публикувал съобщението, е Pir Ozan Abdal, а потребителското му име е AnatolyTodorov.

Снощи потребител на социалната мрежа с профилна снимка на Ленин и име Pir Ozan Abdal (@AnotolyTodorov) е написал: „При най-ужасната възможност може да се случи Суруч-2. Бомбените атентати могат до доведат до най-голямото клане. Митингът е разрешен юридически, но може да се обърне към политическите стоножки и дори това може да осигури възможността за този удар“.

Съобщението има и прощален характер, „Утре ако умра там, да не казват, че не обичам родината си“, е написал същият. В 00,22 ч. тази нощ той е направил 8 споделяния и е предупредил за предстоящия атентат. „Ще има много хора, възможно е полицейско насилие и хаос, и паника от стрелба с оръжия. Дори нищо да не се случи, при малки провокации могат да загинат стотици хора. Аз също ще бъда там, може би пиша за последен път тук“, гласят съобщенията.

Мистериозният потребител обещава, ако остане жив, да събере много информация, в противен случай препоръчва да бъде търсен друг с
име в социалната мрежа @GoranMetsayan. Междувременно веднага след експлозиите достъпът до Туитър и Фейсбук в Турция бе силно ограничен.
Днес в късния следобед премиерът Давутоглу чрез Съвета за радио и телевизия забрани разпространението на новините, свързани с терористичния акт в Анкара.

Забраната е изпратена до всички доставчици на медийни услуги в Турция, мотивите за нея са съобразени със законите за националната сигурност и за електронните медии. Целесъобразно е да се въведе временна забрана за публикуване на новини, свързани с тежкия инцидент, се подчертава в разпореждането.

На съвместната пресконференция на тримата министри журналистка запита вътрешния министър Селями Алтънок дали е готов да подаде оставката си, след като силите на реда не са гарантирали сигурността на съгласувания с властите митинг.

Той обаче опроверга твърдението за несвършена от полицията работа и подчерта, че мястото на проявата е било оградено с бариери, претърсвани са били всички участници, валийството и дирекцията на полицията са извършили предварителни огледи на района.