неделя, 4 октомври 2015 г.

Извинението на Обама за трагичната бомбардировка в Афганистан

Президентът на САЩ Барак Обама поднесе съболезнованията си на роднините на пострадалите и загиналите в бомбардировката на болницата на „Лекари без граници” в афганистанския град Кундуз. В същото време Обама призовава обществеността да се въздържа от окончателни изводи до приключването на официалното разследване на инцидента.

„От името на американския народ отправям моите най-дълбоки съболезнования на медицинските специалисти и цивилните граждани, убити и ранени при трагичния инцидент в болницата на „Лекари без граници“ в Кундуз“, се казва в официалното изявление на Белия дом.

„Министерството на отбраната започна цялостно разследване. Нека изчакаме резултатите от него, преди да правим окончателни изводи за обстоятелствата около тази трагедия. Помолих министерството на отбраната да ме държи в течение на разследването и очаквам всички фактори и обстоятелства да бъдат отчетени”, се казва в заявлението на Обама.

Според последни данни, при погрешното унищожително бомбардиране на болницата в Кундуз загинаха 16 души, след които 9 щатни служители и 7 пациента, включително и 3 деца. Сред ранените са 19 лекари и сестри и 18 пациенти.